• Τράπεζες

    Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank): Προσηλωμένοι στο Στρατηγικό μας Σχέδιο καταφέραμε να εκπληρώσουμε μία πληθώρα στόχων


    Σε μία χρονιά πρωτόγνωρης αστάθειας για τις αγορές η Alpha Bank πέτυχε κέρδη 103,7 εκατ ευρώ. Παραμείναμε προσηλωμένοι στο Στρατηγικό μας Σχέδιο και καταφέραμε με απόλυτη επιτυχία να εκπληρώσουμε μία πληθώρα στόχων» δήλωσε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 ο CEΟ της Alpha κ. Βασίλης Ψάλτης.

    Αναφέρθηκε:

    -Στην δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για το Project Galaxy, που περιλαμβάνει την πώληση της τιτλοποίησης των  10,8 δις ευρώ και  του 80% της Cepal, καθώς  και την αποκλειστική συμφωνία για τη διαχείριση του υπολειπόμενου αποθέματος «κόκκινων» δανείων. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% κι ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο 24% . Σε επίπεδο Ομίλου, οι δείκτες διαμορφώνονται σε 16% και 26,5 αντίστοιχα.

    -Στην επιτυχή ολοκλήρωση δύο εκδόσεων ομολόγων Tier II, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, που ισχυροποίησαν τον  Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 16,9%, υπολογιζόμενης και της επίπτωσης της συναλλαγής Galaxy.

    -Στην στήριξη της  ελληνικής οικονομίας με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους  5,6 δις ευρώ, που είναι η υψηλότερη επίδοση από το 2008 (αύξηση κατά 60%). Η τράπεζα συμμετείχε ενεργά, σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης του ελληνικού δημοσίου.

    – Στην συμφωνία με την Generali στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων, ιδίως μέσω ψηφιακών δικτύων, αλλά και η επέκταση  στον τομέα των συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

    -Η συναλλαγή Galaxy αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ η ολοκλήρωση του Hive-Down (απόσχιση κλάδου) αναμένεται έως τον Απρίλιο του 2021.

    Να σημειωθεί ότι το  2020, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 434,4 εκατ ευρώ, κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

    Ο αριθμός του προσωπικού του ομίλου μειώθηκε σε  9.712 εργαζόμενους  στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 και ο αριθμός καταστημάτων του δικτύου σε 519 (από 580 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019).  Το δίκτυο στην  Ελλάδα αριθμεί 336 καταστήματα, σημειώνοντας πως παρά τη μείωση, η παραγωγικότητα, από την αρχή του έτους, σε επίπεδο καταστήματος έχει βελτιωθεί, με υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων σε ιδιώτες, καθώς και αυξημένο μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδήγησε σε ένα πιο αποδοτικό και λιτό μοντέλο λειτουργίας. Το 2020 λόγω και των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των ψηφιακών πληρωμών, με το ποσοστό των εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών δικτύων να ανέρχεται στο 92%, έναντι 87% το προηγούμενο έτος.

    Επιπλέον, οι νέοι συνδρομητές του e-banking ανήλθαν σε 336.000 το 2020, ενώ το ποσοστό των νέων συνδρομητών που απέκτησαν e-banking μέσω κινητής συσκευής (χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα) σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 45% έναντι 26% το 2019.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στα €103,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2020

    Αποκλειστικό: Χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank, για το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ