• Top Stories

    Βγαίνει μπροστά ο Μιχάλης Σάλλας

    μιχαλης σαλλας

    Μιχάλης Σάλλας, τραπεζίτης


    Φιλόδοξο πλάνο τριετίας δρομολογεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να προηγηθεί των εξελίξεων στην αγορά και να εδραιώσει τη θέση της στον κλάδο. Ο Μιχάλης Σάλλας και ο Ανθιμος Θωμόπουλος, έχοντας επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση, έχουν θέσει μεσοπρόθεσμους στόχους που «βγαίνουν» μπροστά από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα κληθεί να εφαρμόσει η τράπεζα λόγω της κρατικής βοήθειας που λαμβάνει.

    Με τον τρόπο αυτό και με έμφαση πλέον στις εγχώριες δραστηριότητες και περιορισμό της διεθνούς παρουσίας, η τράπεζα παρουσιάζει στους επενδυτές ένα επιθετικό προφίλ και ένα στόρυ ελκυστικό αφού οι υπεραξίες από το χαρτοφυλάκιο δανείων και συμμετοχών σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων είναι τεράστιες.

    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Με ορίζοντα το 2018, η Πειραιώς θα επιδιώξει την αύξηση των χορηγήσεων με ετήσιο ρυθμό τουλάχιστον 10%, και μάλιστα με 15% στα επιχειρηματικά δάνεια ενώ για τη λιανική, η αύξηση θα περιορίζεται στο 5% ετησίως.

    Για τις καταθέσεις ο στόχος είναι πιο φιλόδοξος, με αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση: με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 10% στις καταθέσεις όψεως και περίπου 20% στις προθεσμιακές καταθέσεις.

     Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση ως το 2018 και η μείωση του ποσοστού  από 40% σήμερα, σε κάτω από 17%, μέσω της ενεργητικής διαχείρισής του από τη Recovery Banking Unit, η οποία απασχολεί ήδη 2.600 άτομα και έχει επιτύχει τη βελτίωση του σχηματισμού νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στο εννεάμηνο στο 0,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα το εννεάμηνο του 2014.

    Στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο στόχος για μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή το έξοδο προβλέψεων επί τον μέσο όρο των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών, από 397 μονάδες βάσης σήμερα σε περίπου 50 μ.β.

    Στο «μέτωπο» της ρευστότητας, η τράπεζα μεσοπρόθεσμα επιδιώκει τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε περίπου 3 δισ. ευρώ, μηδενίζοντας τη χρήση του ELA που φθάνει στο εννεάμηνο στα 35,8 δισ. ευρώ, ενώ 21,2 δισ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

    Σε επίπεδο δικτύου, ζητούμενο είναι η αναμόρφωση και η αύξηση της παραγωγικότητας, με τη λογική προσαρμογής προς τον βέλτιστο επιδιωκόμενο αριθμό καταστημάτων που είναι περίπου 550 μονάδες, ενώ σήμερα φθάνουν τις 700 σε όλη την Ελλάδα.

    Ως το τέλος του 2017 θα επιδιωχθεί η μείωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 115% από 139% σήμερα.

    Επιμέρους στόχοι είναι καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω των 300 μ.β. επί του ενεργητικού έναντι του τρέχοντος 270 μ.β., καθαρά έσοδα προμηθειών άνω των 90 μ.β. από 43 μ.β., δείκτης κόστους προς έσοδα περίπου 37% και λειτουργικά κόστη προς ενεργητικό κάτω από 1,40%, από 50% και 1,69% αντίστοιχα καθώς και μείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση από 1,1 δισ. ευρώ.

    Οσον αφορά την απόδοση επί των στοιχείων ενεργητικού, επιδιώκεται η αύξησή του σε 150 από αρνητικό 82 μ.β. στο εννεάμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ