• Τράπεζες

    Βασίλης Καραμούζης: Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε δημιουργήσει Task Force για να «τρέξουμε» επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Καραμούζης

    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής, Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής


    Τα 12,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.

    Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγο ο κ. Βασίλης Καραμούζης γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

    Όπως είπε μια ενδεικτική δομή χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι: 40% δάνειο Ταμείου Ανάκαμψης, 30% δάνειο συγχρηματοδότησης από εμπορική τράπεζα (co-financing) και 30% ιδία συμμετοχή του φορέα της επένδυσης (κύριου του έργου).

    Τόνισε πως χρειάζεται «ένα πλαίσιο ένταξης απλό, κατανοητό και γρήγορο, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ευέλικτο και γρήγορο τραπεζικό σύστημα θα είναι συνταγή επιτυχίας για την προσέλκυση σημαντικών έργων στη χώρα μας».

    Απευθύνω έκκληση στους επιχειρηματίες που έχουν στα σκαριά ένα επενδυτικό σχέδιο να έρθουν στην τράπεζα να το συζητήσουμε, ώστε να είναι έτοιμοι όταν έρθουν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια τους.

    Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο πιο ελκυστικοί θα γίνουμε για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

    Στην Εθνική Τράπεζα έχουμε δημιουργήσει εσωτερικά Task Force με τη συνεργασία των σχετικών διευθύνσεων (Structured Finance, Investment Banking, Corporate Business Development), που ήδη συζητά με πελάτες πιθανές επενδύσεις και δρα συμβουλευτικά με στόχο την επιτυχή ένταξη των έργων στο Ταμείο αλλά και την εξασφάλιση του απαιτούμενου τραπεζικού δανεισμού.

    Οι τράπεζες θα εστιάσουν σε έργα που έχουν συγκεκριμένο ταμειακό ανταποδοτικό χαρακτήρα, ώστε οι ταμειακές ροές του έργου να μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και το δάνειο συγχρηματοδότησης.

    Στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας αναγνωρίσει τη σημαντική ευκαιρία που αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την οικονομική ανάκαμψη της χωράς μας, έχουμε αποφασίσει και θέλουμε να είμαστε βασικός πυλώνας αυτής της σημαντικής Εθνικής προσπάθειας.

    Τόνισε πως οι χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με τραπεζικά κριτήρια μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων, αξιοποιώντας το δυναμικό, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των τραπεζών στον τομέα των δανειοδοτήσεων. Ωστόσο πολύ σημαντικό κριτήριο αποτελεί η επιλεξιμότητα του έργου, λόγω του ότι το Ταμείο έχει συγκεκριμένους πυλώνες επένδυσης. Ειδικότερα: α) πράσινη μετάβαση, β) ψηφιακή μετάβαση, γ) απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και δ) ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

    Το ποσό που τελικά θα δοθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαρτάται κυρίως από 3 παράγοντες: α) το ποσοστό των πόρων του Ταμείου που θα κατευθυνθούν σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, β) τον αναμενόμενο βαθμό μόχλευσης και γ) τις συνθήκες ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Και εκτίμησε πως το ποσό θα κυμανθεί, τελικά, μεταξύ 12-14 δισ. ευρώ ανάλογα με την τελική μόχλευση του συνόλου των έργων.

    «Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι το τελικό ποσό που θα συνεισφέρουμε ως τραπεζικό σύστημα στην εν λόγω προσπάθεια εξαρτάται περισσότερο από τα έργα τα οποία θα έχουμε να αξιολογήσουμε και λιγότερο από τις δυνατότητές μας. Η δυναμική μας και η δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε συναλλαγές είναι δεδομένη κοιτάζοντας πίσω και την πορεία μας τα τελευταία έτη. Ενδεικτικά, το 2020 στην Εθνική Τράπεζα εκταμιεύσαμε κοντά 5 δις στηρίζοντας όλο το φάσμα των επιχειρήσεων ενώ το χαρτοφυλάκιο των ειδικών πιστοδοτήσεων, που έχει άμεση σχέση με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και που περιλαμβάνει ΑΠΕ, μεγάλα έργα και εξαγορές, έχει πενταπλασιασθεί τα τελευταία έτη».

    Ακόμα υπογράμμισε πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να κινούνται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου, στους βασικούς άξονες:

    • Πράσινη μετάβαση (38%)

    • Ψηφιακή μετάβαση (13%)

    • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή (25%)

    • Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός (24%)

    Δηλαδή επενδύσεις σε έργα:

    • ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

    • Υδρογόνο και η χρήση του στη παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και στη βιομηχανία

    • Υποδομές ενέργειας (καλώδια, αγωγοί αεριού)

    • Διαχείριση απορριμμάτων

    • Υποδομές δρόμων

    • Τουρισμός

    • Scalability ελληνικών εταιρειών (συγχωνεύσεις, capex)

    • ΣΔΙΤ

    Υπάρχουν όμως και κάποιες επενδύσεις που θα πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη του μετασχηματισμού των οικονομιών συγκεκριμένων γεωγραφιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απολιγνιτοποίηση που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και καταρχήν να είναι αξιόχρεες (Bankable) και επιπλέον το έργο για το οποίο αιτούνται χρηματοδότησης να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του ταμείου. Και φυσικά σημαντικός παράγοντας είναι η ίδια συμμετοχή του επιχειρηματία.

    Διαβάστε επίσης:

    Στις αγορές η Alpha Bank – Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

    Oλική επαναφορά για τα τραπεζικά Tier 2 με κέρδη μέχρι 121,7% από τα χαμηλά τους

    Εθνική Τράπεζα: Έτος ανάκαμψης το 2021, με τις ανάγκες στήριξης ρευστότητας να περιορίζονται σημαντικά



    ΣΧΟΛΙΑ