• Τράπεζες

    Βασίλης Καραμούζης (ΕΤΕ): €1,5 δισ. οι νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις το α’ εξάμηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ

    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ


    Με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση στα 5,5 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα πολλαπλασιάζει την αναπτυξιακή της ταχύτητα. Οι εταιρικές χρηματοδοτήσεις έχουν θετικό πρόσημο στο τέλος Ιουνίου, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να κατακτήσει την πρώτη θέση σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

    Με τις εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ηγετική ομάδα της Εθνικής Τράπεζας δεν ανησυχεί για τις έκτακτες αποπληρωμές δανείων που σημειώθηκαν από την αρχή του χρόνου, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα έχει θετικό πρόσημο το πρώτο εξάμηνο, με τις έκτακτες αποπληρωμές να διαμορφώνονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

    Ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 παραδέχεται πως «φάγαμε ξύλο όλες οι τράπεζες» με τις αποπληρωμές ειδικά το πρώτο τρίμηνο, καθώς όσοι είχαν πλεονάζουσα ρευστότητα έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεση τους σε δάνεια. Όμως, πλέον η κατάσταση ομαλοποιείται.

    Σε κάθε περίπτωση η ηγετική ομάδα της Εθνικής παραμένει προσηλωμένη στον σχεδιασμό της για ένα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο, και έχει στόχο καθαρή πιστωτική επέκταση στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2023.

    Στο ερώτημα αν η άνοδος των επιτοκίων είναι ανασταλτικός παράγοντας για να μην υλοποιηθούν επενδύσεις, ο Βασίλης Καραμούζης απαντά πως: Δεν έχω ακούσει σοβαρό επιχειρηματία να μην προχωρά σε επένδυση λόγω των επιτοκίων.

    Όπως λέει, οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι πλέον καλά εκπαιδευμένες στη διαχείριση της όποιας κρίσης, καθώς πέρασαν μέσα από τις συμπληγάδες της 10ετούς οικονομικής κρίσης, που ήταν ένα διαρκές stress test για αυτές.

    Η τράπεζα εστιάζει στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων –και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας– με το 40% των εκταμιεύσεων να κατευθύνεται στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού. Και να ακολουθούν μεταποίηση και εμπόριο.

    Μάλιστα, η Εθνική –όπως έχει δηλώσει ο κ. Καραμούζης– στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 0,5 με 1 δισ. ευρώ ετησίως στον τουρισμό, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική που της προσφέρει η εξειδίκευση και η μεγάλη εμπειρία της σε όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων, δηλαδή από  τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την παροχή σύνθετων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για μεγάλα έργα υποδομών.

    Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων.

    Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Εθνική «ηγείται εδώ και πολλά χρόνια της αγοράς, χρηματοδοτώντας ενεργειακά έργα, με το συνολικό χαρτοφυλάκιό της να ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και να φτάνει στα 5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρυθμό αύξησης άνω του 25% τον τελευταίο χρόνο και καθιστώντας την Εθνική Τράπεζα την τράπεζα Πρώτης Επιλογής για όλα τα ενεργειακά έργα».

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Πρωτιά μεταξύ εταιρειών τον Ιούνιο και στο α’ εξάμηνο του 2023

    Αποκάλυψη για την Τράπεζα Αττικής: Τι πραγματικά έγινε με τα κόκκινα δάνεια – Επιστολή στο mononews από το Ellington Group

    Λαγκάρντ – Πάουελ: Γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ