• Τράπεζες

    «Βαρίδι» για τις τράπεζες η προμήθεια μέσω της κυβερνητικής πρότασης για μείωση των κόκκινων δανείων


    Χαμηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στα επιτελεία των τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις του 2019 μέσω του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του MonoNews η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις στο σχέδιο που έχει αποστείλει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τη μεθοδολογία για την τιμολόγηση της προμήθειας που θα καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να κάνουν χρήση της κρατικής εγγύησης.

    Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τις τιτλοποιήσεις που προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, μέρος των οποίων θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού, όπως προβλέπει η πρόταση του ΤΧΣ, που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα κόκκινα δάνεια που προσδοκούν να «ξεφορτωθούν» οι ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων τα επόμενα δύο χρόνια, υπερβαίνουν τα 15 δις ευρώ και περιλαμβάνουν εκτός από τα δύο μεγάλα πακέτα των 2 + 7,5 δις ευρώ της Eurobank, από 2 δις ευρώ για την Alpha Bank και την Εθνική τράπεζα και 2,5 δις ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς.

    Η πρόταση που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην DG Comp βασίζεται στον υπολογισμό της προμήθειας που θα επιβαρύνει τις τράπεζες που θα κάνουν χρήση της κρατικής εγγύησης, στην ποιότητα των κόκκινων δανείων (collateral value adjusted) που θα μεταφερθούν στο APS, προεξοφλώντας τη μεταφορά «ποιοτικότερων» δανείων από τον τεράστιο όγκο των NPEs που έχουν στους ισολογισμούς της οι τράπεζες.

    Βάσει αυτής της μεθοδολογίας το κόστος για τις τράπεζες θα μπορούσε να μειωθεί κοντά στο 2%, καθιστώντας τη λειτουργία του APS και την προμήθεια που θα πληρώσουν σε εύλογα επίπεδα. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την JP Morgan επιχείρησε να αποσυνδέσει την προμήθεια από την τιμή του ασφαλίστρου έναντι χρεοκοπίας (CDS), που για την Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 3,3%, αυξάνοντας πολύ το κόστος για τις τράπεζες.

    Η σχετική πρόταση ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πείσει την Κομισιόν, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του APS, στο οποίο θα μεταφέρονταν περί τα 15 δις ευρώ κόκκινων δανείων. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν για λογαριασμό της Ιταλίας, βασίστηκε στον καθορισμό της προμήθειας από την τιμή του ασφαλίστρου έναντι χρεοκοπίας (CDS), που κινείται στην περιοχή των 100 μονάδων βάσης. Ωστόσο, η τιμή του ελληνικού CDS είναι υψηλή και θα οδηγούσε σε προμήθεια κοντά στο 3,5% επίπεδο που είναι μη αποδεκτό από τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένες τις προοπτικές κερδοφορίας, που δεν προμηνύονται ευοίωνες τα προσεχή χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσίπρας «λεκιάζει» τις τραπεζικές μετοχές και βάζει φρένο στο χρηματιστηριακό ράλι ανόδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόκκινα δάνεια: Ελιγμοί της κυβέρνησης για να μην την «πατήσει» όπως η Κύπρος



    ΣΧΟΛΙΑ