• Τράπεζες

    UBS: Τέρμα η κρατική «ασφάλεια» των 100 δισ. φράγκων για την Credit Suisse

    • NewsRoom
    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS

    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS


    Τέλος στη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας για την προστασία ζημιών ύψους 9 δισ. φράγκων και ενός backstop ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φράγκων που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση όταν έγινε το deal με την Credit Suisse, έδωσε η UBS, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

    Όπως διευκρινίστηκε, «τα συγκεκριμένα μέτρα, σε συνδυασμό με την παρέμβαση της UBS, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της Credit Suisse και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελβετία και παγκοσμίως».

    «Τα μέτρα, τα οποία δημιουργήθηκαν βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα πάψουν να υφίστανται και η Συνομοσπονδία και οι φορολογούμενοι δεν θα φέρουν πλέον κανέναν κίνδυνο που προκύπτει από αυτές τις εγγυήσεις», δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση σήμερα.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την UBS, η Credit Suisse αποπλήρωσε επίσης ένα δάνειο έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων προς την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας από την Πέμπτη, με ασφάλιστρο κινδύνου 476 εκατ. ελβετικών φράγκων, δήλωσε η UBS.

    Το «δίχτυ προστασίας»

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο,  η UBS Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse, επισφραγίζοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα από την οικονομική κρίση του 2008 και δημιουργώντας έναν παγκόσμιο κολοσσό διαχείρισης πλούτου.

    Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε το κλείσιμο της συμφωνίας με ανοιχτή επιστολή σε τοπικές και διεθνείς εφημερίδες στις 12 Ιουνίου.

    Η εξαγορά της Credit Suisse τερμάτισε την 167χρονη ανεξάρτητη πορεία της.

    Η ανακοίνωση περιόρισε τότε την αβεβαιότητα που ταλαιπωρούσε για περισσότερους από δύο μήνες τους εργαζόμενου, αφού η UBS ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισ. δολάρια) έναντι πιθανών ζημιών από περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse.

    Πηγή: CNBC

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Στο 1,6 τρισ. το δημοσιονομικό έλλειμμα

    Santander: Τα επιτόκια εκτόξευσαν στα 2,67 δισ. ευρώ τα κέρδη 3μήνου

    UBS: Θα πληρώσει πρόστιμα 387 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκαν στην Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ