Τράπεζες

UBS: Ευρώπη και Ελβετία να αυξήσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά τους

  • NewsRoom

Alex Weber, τέως CEO της Ελβετικής Τράπεζας UBS


Οι κεντρικές τράπεζες δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα για να σταματήσουν τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, δήλωσε ο Axel Weber, ο απερχόμενος πρόεδρος της UBS, επισημαίνοντας ότι αναμένει από Ευρώπη και Ελβετία να αυξήσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά τους.

«Κάνω λόγo για άβολα υψηλό πληθωρισμό εδώ και ένα χρόνο. Οι κεντρικές τράπεζες αγνόησαν ωστόσο το θέμα αυτό με την ελπίδα ότι θα διορθωνόταν από μόνο του», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

Εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτικός στο να κάνει λόγο για τέτοιου είδους μαζικά μέτρα κατά του πληθωρισμού τώρα που η οικονομία δέχεται πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν προκύψει θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ιστορικό ρεκόρ στον πληθωρισμό

Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό στο 7,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έναντι 5,9% του Φεβρουαρίου και πολύ πιο πάνω από το 6,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Δεκαετία του 1970

Στο χειρότερο σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να έχει ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970 με την ενεργειακή κρίση, μαζικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και γεωπολιτική ένταση, αντίστοιχη με αυτή του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Weber δεν πιστεύει ωστόσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας θα σημάνουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης.

Θα σημάνουν, ωστόσο, την αρχή μίας νέας εποχής όπου η ασφάλεια θα διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

Ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή ασφάλεια θα πλήξει τη μετάβαση από τον άνθρακα στις πράσινες πηγές ενέργειας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον Weber, ο οποίος βλέπει τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Για τους πολίτες, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος και υψηλότερη φορολογία, σημειώνει.ΣΧΟΛΙΑ