• Τράπεζες

    Michael Klein: Ο βετεράνος τραπεζίτης, το όραμα για τη First Boston και οι οργισμένοι Σαουδάραβες μέτοχοι

    Ο Mιchael Klein, φιλοδοξούσε να αναβιώσει τη First Boston


    Πολλοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση όταν η Credit Suisse πέρασε ύστερα από ένα βασανιστικό σαββατοκύριακο στα χέρια της UBS. Η διοίκηση που έμεινε με το σχέδιο αναδιάρθρωσης στα χαρτιά, οι ομολογιούχοι που έμειναν με «κενά» χαρτιά ύστερα από το μηδενισμό των ΑΤ1 ομολόγων αλλά και οι μέτοχοι, κάποιοι εκ των οποίων έχασαν δις δολάρια. Ο Michael Klein όμως είναι αυτός που κερδίζει τον τίτλο του μεγαλύτερου χαμένου από αυτό το deal.

    Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Credit Suisse για την αναβίωση της ανεξάρτητης τράπεζας First Boston, όπως ανακοινώθηκε ένα μήνα πριν την κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έβρισκε τον Μichael Klein στο τιμόνι της νέας μονάδας. Ο πρώην τραπεζίτης της Citigroup, έχοντας στο ιστορικό του δεκάδες επιτυχημένα deal και στο πλευρό του Σαουδάραβες μετόχους, έκανε όνειρα και έδινε υποσχέσεις που γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, κάνοντας τους πάλαι ποτέ φίλους του Klein από τη Μέση Ανατολή αρκετά ταραγμένους που μπλέχτηκαν σε αυτή τη ζημιογόνα επένδυση.

    «Θα γίνουμε πλούσιοι»

    Συνομιλώντας με τραπεζίτες της Credit Suisse, οι οποίοι μέτραγαν απώλειες στην χρηματιστηριακή αξία της ελβετικής τράπεζας και σκάνδαλα, ο Klein έστελνε το αισιόδοξο μήνυμα: «Θα γίνουμε πλούσιοι».

    Για τον ίδιο φυσικά προόριζε το καλύτερο: έναν μισθό που θα άγγιζε τα 200 εκατ. δολάρια την ημέρα, επισφραγίζοντας μια επιτυχημένη 30χρονη πορεία στον τραπεζικό κλάδο.

    Στα 59 του χρόνια, ο Klein μπορεί να παραδεχτεί ότι έχασε το deal της ζωής του. Οι μέχρι πρότινος υποστηρικτές του στη Μέση Ανατολή είναι έξαλλοι μαζί του, ενώ οι θαυμαστές του, αναρωτιούνται αν ο «Μίδας» των τραπεζών έχασε το χρυσό του άγγιγμα, μιας και η First Boston εξελίχθηκε αντί για θρίαμβος σε εφιάλτη, όταν η UBS απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο για την αναβίωσή της.

    Ο Klein φυσικά δεν μένει στον άσσο: μπορεί να διεκδικήσει για την αποχώρησή του με πάνω από 20 εκατ. δολάρια ως αμοιβή. Το πρόβλημά του είναι ότι παρασύρθηκε από το όραμά του υποσχόμενος σε μακροχρόνιους πελάτες του από τη Μέση Ανατολή επενδύσεις, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

    Η ιδέα για τη First Boston

    Ο Michael Klein ήταν εκλεγμένος στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse από το 2018 και πέρσι πρωταγωνίστησε στον σχεδιασμό μίας στρατηγικής αναδιάρθρωσης στην τράπεζα. Συμμετέχοντας σε μία επιτροπή για το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, έριξε την ιδέα να επαναφέρει το brand First Boston, πείθοντας τελικά τη Credit Suisse όχι μόνο να προχωρήσει τα σχέδιά του αλλά η τράπεζα επέλεξε να τον ορίσει CEO.

    Ο Klein μέχρι τότε ηγούνταν μιας συμβουλευτικής μονάδας με μόλις 40 υπαλλήλους δυναμικό και κατέληξε να αναλάβει ένα παγκόσμιο brand.

    Μέχρι το 2025, που θα εκκινούσε η IPO , θα έπρεπε να κάνει υπομονή, με τον ίδιο να έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, ώστε η αποτίμηση να είναι υψηλή. Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλοί dealers έδειξαν ενδιαφέρον για το project.

    Όλα τα παραπάνω μέχρι να αναλάβει η UBS, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες παλεύει ακόμα να ξεμπερδέψει με τις λεπτομέρειες ενός deal που έκλεισε γρήγορα και απότομα.

    Ο έμπιστος της Μέσης Ανατολής

    O Klein ήταν γνωστός στον τραπεζικό χώρο κυρίως για τις σχέσεις που είχε με τη Μέση Ανατολή. Το 2019 είχε συμβάλει καθοριστικά στο να βοηθήσει την Saudi Aramco να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με IPO πάνω από 29 δις. δολάρια, την μεγαλύτερη παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δεσμοί με τους βασιλικούς της Σαουδικής Αραβίας ήταν τόσο στενοί που λειτουργούσε συχνά ως ανεπίσημος απεσταλμένος τους. Σε ένα συνέδριο στο Ριάντ το 2017, ο Klein είχε φέρει σε επαφή μια στρατιά στελέχη της Wall Street με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας κατέληξε να κατέχει σχεδόν το 10% της ελβετικής τράπεζας, ύστερα από συμμετοχή της σε ανακεφαλαιοποίηση το 2022, εξελισσόμενη στον μεγαλύτερο μέτοχο της Credit Suisse. Οι Σαουδάραβες πλέον έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους αφού έχασαν πάνω από 1 δις δολάρια από το deal με την UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Όταν η κατάρρευση γίνεται viral μόδα



    ΣΧΟΛΙΑ