Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής «Ταμείων») αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 2.543 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025.

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων σημείωσαν αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

1

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε στα 1.148 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 1.124 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές κυβερνητικών ομολόγων του εσωτερικού, αλλά και των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε στο 45,1% το α΄ τρίμηνο, έναντι 44,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 843 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 836 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων του εσωτερικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές πωλήσεις μεριδίων του εξωτερικού. Το ποσοστό των τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 33,2% από 33,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας μειώθηκε στα 423 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 427 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές πωλήσεις μετοχών του εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από ανατιμήσεις των μετοχών εσωτερικού και εξωτερικού. Το ποσοστό των τοποθετήσεων σε μετοχές επί του συνόλου του ενεργητικού μειώθηκε στο 16,6%, το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 17,0% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πίνακας 1: Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση των Ταμείων (υπόλοιπα τέλους περιόδου σε εκατ. ευρώ)

Τ.τ.Ε. Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης - α΄ τρίμηνο 2025

Πίνακας 2: Καθαρές ροές τοποθετήσεων των Ταμείων (σε εκατ. ευρώ)

Τ.τ.Ε. Καθαρές ροές

Διάγραμμα

Τ.τ.Ε. διάγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες:

Το επόμενο Δελτίο Τύπου για τα «Στατιστικά Στοιχεία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» με στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2025 θα δημοσιευτεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, σύμφωνα με το Ημερολόγιο δημοσίευσης, όπως αναρτάται στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχετικός σύνδεσμος:

Πλήρη στατιστικά στοιχεία Ταμείων

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs για Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία για δυναμική πιστωτική επέκταση – Το στοίχημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αlpha Bank για στεγαστική κρίση: «Ελλιπή» τα μέτρα αντιμετώπισης μακροπρόθεσμα – Οι κίνδυνοι στην αγορά με επίκεντρο τους δασμούς Τραμπ

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Πώς θα αναπτυχθεί το μοντέλο τραπεζικής με τα ΕΛΤΑ