• Τράπεζες

    ΤτΕ: Στα €70,67 δισ. τα δάνεια που διαχειρίζονται τα funds

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας


    Μείωση κατά 289 εκατ. ευρώ εμφάνισε κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Παράλληλα, όπως τόνισε η ΤτΕ, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας μειώθηκε σε 70.679 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 70.968 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

    Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων μειώθηκε σε 70.679 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 70.968 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

    Επισημαίνεται ότι από το δ’ τρίμηνο του 2022 στην ονομαστική αξία των δανείων δεν περιλαμβάνονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι διαγραφές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Για λόγους συγκρισιμότητας έχουν υπολογιστεί με τη νέα μεθοδολογία και τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2022. Η αλλαγή στη μεθοδολογία έγινε για να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα εποπτικά στοιχεία.

    Δάνεια προς επιχειρήσεις

    Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23.587 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 23.679 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23.509 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.433 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

    Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 78 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.

    Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

    Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9.665 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022.

    Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

    Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15.854 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21.386 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Υποχωρούν τα CDS μετά την οικονομική στήριξη από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας



    ΣΧΟΛΙΑ