• Τράπεζες

    ΤτΕ: Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια «ψαλιδίζουν» τη ζήτηση για δάνεια

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Περιορισμό στη ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά λόγω των υψηλών επιτοκίων και επιβράδυνση στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής και ακόμα επισημαίνει για άλλη μία φορά τον κίνδυνο για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

    Τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και η κάμψη στον ρυθμό ανάπτυξης δημιουργούν νέα δεδομένα, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ότι αφορά τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο τα επενδυτικά έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατηρήσουν τη ζήτηση για επιχειρηματικές χορηγήσεις.

    Όπως αναφέρει ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην Εκθεση, οι τράπεζες θα είναι περισσότερο συγκρατημένες στη χορήγηση δανείων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο».

    Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις αν και θα παρουσιάσει επιβράδυνση, θα διατηρηθεί υψηλά « σε σχέση με το μακροχρόνιο μέσο όρο 20ετίας χάρη στη συγχρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», σημειώνει η ΤτΕ.

    Στο μέτωπο τώτα των «κόκκινων» δανείων οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων. Τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος των καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 9,7%, από 12,8% τον Δεκέμβριο 2021.

    Συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν σε 14,6 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,8 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 και κατά 94,1 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο τους.

    Να σημειωθεί ότι το 68% των προβληματικών δανείων είναι επιχειρηματικά δάνεια, το 22% περίπου στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά. Επίσης, περίπου ισόποση είναι η κατανομή μεταξύ δανειακών συμβάσεων που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δανείων αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί.

    Ανησυχία στην ΤτΕ προκαλεί το γεγονός ότι το 38% του συνόλου των προβληματικών δανείων είναι ρυθμισμένα, όμως «υψηλό ποσοστό των δανείων που τίθενται σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης».

    Και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως και η οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται οι servicers παραμένουν ως προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ