• Τράπεζες

    Τραπεζίτες μεταξύ «σφύρας και άκμονος»: «Πάρτε προβλέψεις για τα δάνεια» λέει η ΤτΕ, «όχι σε γενικευμένη ταμειακή διευκόλυνση» λέει ο SSM

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντρέα Ενρία (SSM) - Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ)

    Αντρέα Ενρία (SSM) – Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ)


    «Μεταξύ σφύρας και άκμονος» βρίσκονται οι Έλληνες τραπεζίτες.

    «Όχι στα προγράμματα ταμειακής διευκόλυνσης, για σταδιακή αύξηση της δόσης των δανείων», λέει ο SSM. «Πάρτε προβλέψεις για τα δάνεια που είναι στα moratoria», ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο SSM, για να αποτρέψει γενικευμένη ένταξη των δανείων -για τα οποία λήγουν τα moratoria- στα προγράμματα για σταδιακή αύξηση της δόσης, ζητάει αναλυτική λίστα με όλα τα δάνεια που θα πάνε σε ταμειακή διευκόλυνση, και αν πράγματι οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες –λόγω της πανδημίας- στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους.

    Από την άλλη ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που ζητά από τις τράπεζες να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια που ήταν σε καθεστώς moratorium. Τα δάνεια αυτά θεωρούνται εξυπηρετούμενα και οι τράπεζες έχουν λάβει προβλέψεις μόλις 3%.

    Η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαναλαμβάνει την εκτίμηση της ότι η πανδημία θα δημιουργήσει νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 8-10 δισεκ ευρώ και σημειώνει: Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι τράπεζες οφείλουν στο μεταξύ να αναγνωρίσουν στους ισολογισμούς τους τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφαλαιακά αποθέματα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των ΜΕΔ.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ: Το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος ΜΕΔ από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Αν και το 80% των δανείων –320 χιλιάδες δάνεια περίπου- που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής δόσεων ήταν ενήμερα, ωστόσο το πρόβλημα να «σκάσει» σημαντικός αριθμός τους είναι υπαρκτός καθώς από τις 400 χιλιάδες δάνεια που μπήκαν στα μορατόρια τα 80.000 είναι στον κλάδο της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων, κλάδοι που χτυπήθηκαν άγρια από την πανδημική κρίση.

    Ο SSM έχει ζητήσει λοιπόν αναλυτικά τη λίστα με τα δάνεια που θα κάνουν χρήση των προγραμμάτων ταμειακής διευκόλυνσης, ζητώντας τα προγράμματα αυτά να είναι περιορισμένης διάρκειας, το πολύ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021. Οι τράπεζες πάλι, προσφέρουν στους πελάτες τους, ρυθμίσεις σταδιακής επαναφοράς στην πλήρη καταβολή της δόσης για διάστημα μέχρι 18 μήνες. Τα τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζουν τα στοιχεία για τα moratoria και τον χειρισμό μετά τη λήξη τους, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το πόσα από τα δάνεια αυτά κινδυνεύουν να γίνουν «κόκκινα».

    Ο επόπτης μόλις λάβει τα στοιχεία από τις τράπεζες, και με δεδομένου ότι ξεκινούν και τα stress test, θα αρχίσει τον διεξοδικό έλεγχο, όλων των περιπτώσεων.

    Παράλληλα ο επόπτης εφιστά την προσοχή ότι θα πρέπει να αποκλειστούν από κάθε διευκόλυνση οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές και στην σταδιακή επαναφορά να πάνε μόνο όσοι δανειολήπτες αποδεδειγμένα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

    Βέβαια και οι Θεσμοί, έχουν πλήθος παρατηρήσεων και επισημάνσεων προς την ελληνική πλευρά, όχι μόνο για την εξέλιξη των moratorium και τις κινήσεις για περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και σε ότι αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών –έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους- αλλά και στην έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού κώδικα.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΤτΕ: Δημοσιεύθηκε η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Οι τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

    «Πρέσα» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης στις τράπεζες για να διευκολύνουν με παροχή ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια, συνεχίζεται το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP



    ΣΧΟΛΙΑ