• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Επείγει να μπει σε εφαρμογή η «Δεύτερη Ευκαιρία» για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Επείγει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου πτωχευτικού και να ετοιμαστεί ένας δίκαιος αλγόριθμος που θα μοιράζει τη «χασούρα» των πιστωτών. Και αυτό θα πάρει χρόνο, όμως και στην περίοδο μετάβασης θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, να γνωρίζουμε θα  γίνονται πλειστηριασμοί ή όχι.

    Τα παραπάνω ανέφερε πριν από λίγο ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος επανεκκίνηση της οικονομίας».

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια. Τα τελευταία χρόνια τα θέματα πτώχευσης μας έχουν ταλαιπωρήσει, από το νόμο Κατσέλη και τα νομοθετήματα που ακολούθησαν και τα οποία δεν πέτυχαν.

    Ωστόσο ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι ο νόμος Κατσέλη στα χαρτιά ήταν «καλός νόμος»,  όμως κόλλησε στα Δικαστήρια (εννοώντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων).

    Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο προσφέρει μία «δίκαιη λύση» σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.

     Όμως, συνέχισε, οι ροές εργασίας του νέου νόμους αφορούν πολλά επίπεδα: προειδοποίηση οφειλέτη, διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, επιδότηση δόσης, διαδικασία εξυγίανσης, διαδικασία πτώχευσης, φορέας ανάκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.

    Εκκρεμούν λοιπόν 50 υπουργικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος και κυρίως αυτές οι αποφάσεις –καθώς το πλαίσιο είναι πολυεπίπεδο- να είναι συμβατές μεταξύ τους. Διότι αν δεν είναι τότε θα έχουμε πρόβλημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

    Σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις καθώς το σύστημα της πλατφόρμας του πτωχευτικού της «Δεύτερης Ευκαιρίας» θα πρέπει να συνδέεται με τα υπόλοιπα συστήματα των τραπεζών, του δημοσίου, των δικαστηρίων για να υπάρχει real time ενημέρωση.

    Αναφέρθηκε και στον αλγόριθμο, που δεν είναι έτοιμος ακόμη και  «θα πρέπει να είναι δίκαιος και να μοιράζει τη χασούρα».

    «θα πρέπει να συνεννοηθούμε  τι μπορούμε να κάνουμε την περίοδο της μετάβασης, δεν μπορούμε να είμαστε στο κενό» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες  και συμπλήρωσε πως: Όλες οι τράπεζες θα στηρίξουμε με προσωπικό από το ΙΤ και το credit την προσπάθεια, θα την στηρίξουμε με δύναμη και από την τσέπη μας».

    Διαβάστε επίσης: 

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Οι πέντε δυνάμεις που ωθούν τις τράπεζες στον ψηφιακό μετασχηματισμό

    Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων – Οι 4 άξονες

    Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Νέο κύμα «κόκκινων δανείων» λόγω πανδημίας – Απαραίτητη η bad bank



    ΣΧΟΛΙΑ