• Τράπεζες

    Παράταση των προθεσμιών για το νέο πτωχευτικό νόμο και το πρόγραμμα «Γέφυρα»-Επιβεβαίωση mononews

    • NewsRoom
    Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση - Παραδείγματα 

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Παράταση των προθεσμιών επίτευξης συμφωνίας ρύθμισης δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» ως τις 31 Μαρτίου 2021, καθώς και στις διαδικασίες ρύθμισης χρεών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

    Όπως έγραφε χθες το Mononews, δέκα μέρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, γνωστός ως «Δεύτερη Ευκαιρία», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να καταθέσει, σήμερα στη Βουλή τροπολογίες, που θα αφορούν την αναβολή στην έναρξη του νέου νόμου, θα ορίζουν το πλαίσιο που θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα, μέχρι δηλαδή να μπει σε εφαρμογή ο πτωχευτικός και θα δίνει παράταση για στο πρόγραμμα Γέφυρα.

    Με δεδομένο ότι όλο το τεχνικό πλαίσιο είναι στον αέρα, για το νόμο που η ισχύς του ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2021, ήταν μονόδρομος να μετατεθεί η έναρξη του.

    Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογίες προχωρά στην αναβολή του, προκειμένου να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις -50 στον αριθμό- που χρειάζονται για την εξειδίκευση του νέου θεσμικού πλαισίου, να «στηθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα, να καταλήξουν στον αλγόριθμο που θα κατανέμει τη ζημιά μεταξύ των πιστωτών….

    Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα», τονίζεται ότι λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας πληθώρας υπηρεσιών, έγινε δυσχερής η προσκόμιση εγγράφων από τους πολίτες προς τους χρηματοδοτικούς φορείς καθώς και η επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης του δανείου στις περιπτώσεις που αυτό ήταν απαραίτητο για την έναρξη της επιχορήγησης. Για τους λόγους αυτούς, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι απαραίτητη η ολιγόμηνη μετάθεση των προθεσμιών που ορίζονται στο νόμο, ώστε αφενός να μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία της δυνατότητας επίτευξης ρύθμισης και αφετέρου να επιτρέπεται η χορήγηση της επιδότησης μετά τη λήξη των αναστολών.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, έως τη λήξη του προγράμματος (στις 31 Οκτωβρίου 2020) έχουν υποβληθεί πάνω από 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

    Για τον ίδιο λόγο (αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών λόγω της πανδημίας) με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών του νόμου 4738/2020 για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους οφειλέτες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων αποκτούν πτωχευτική ικανότητα την1η Ιουνίου 2021 καθώς και ότι αίρεται η υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων έτους 2020 για την απόκτηση άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Προς αναβολή η ημερομηνία έναρξης του νέου πτωχευτικού νόμου

    ΤτΕ: «Κρίσιμο εργαλείο» για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ο νέος πτωχευτικός

    Nέος πτωχευτικός: Σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 – Τα κρίσιμα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα

     



    ΣΧΟΛΙΑ