• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Στο 9% τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου – Ξεπερνιέται ο στόχος για την πιστωτική επέκταση

    Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Στο 9% υποχώρησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου 2022, ανέφερε πριν από λίγο μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο CEO Χρήστος Μεγάλου.

    Όπως είπε ο τουρισμός και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας

    Υπογράμμισε πως το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Πειραιώς με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρούν στο 12,5% πέρυσι (από 45% στις αρχές του ίδιου χρόνου). Ηδη στο τέλος του Ιουνίου φέτος πετύχαμε τον στόχο για μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων.

    Σημείωσε πως πέρυσι οι καταθέσεις και τα αμοιβαία ενισχύθηκαν κατά 6,8 δισ. ευρώ , ενώ κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων.

    Παραμένει ο στόχος για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων στο 12% το 2025.

    Η πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ πρώτο εξάμηνο δείχνει ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους

    Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2023.

    Σε ερώτηση μετόχου για το αν και πότε η Πειραιώς θα διανείμει μέρισμα ο κ. Μεγάλου απάντησε:

    «Εξετάζουμε τα οικονομικά μεγέθη ομίλου πως θα εξελιχθούν, τις κανονιστικές διατάξεις, και είμαστε σε  συνεννόηση με τους  επόπτες πότε θα μπορούσαμε να διανείμουμε μέρισμα. Ισως το  2024 για τη χρήση του 2023. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και μόλις μπορέσουμε θα το πράξουμε  καθώς η τράπεζα έχει γυρίσει σε κερδοφορία».

    Αναλυτικά η ομιλία του Χρήστου Μεγάλου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς

    Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου, μετά τον κύριο Πρόεδρο, στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial Holdings.

    Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφερθώ στους τελευταίους μήνες και τη σημαντική προσπάθεια που έχουμε κάνει ως Διοίκηση της Πειραιώς Financial Holdings, προκειμένου να ολοκληρώσουμε ενέργειες, οι οποίες εξυγιαίνουν δραστικά τον ισολογισμό μας, μετασχηματίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή μας θέση.

    Δυο μόνο λόγια για την οικονομία. Το ΑΕΠ το 2021 ενισχύθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση. Στην τάση αυτή συνέβαλαν θετικά η δυναμική άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

    Η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

    Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανταποκριθήκαμε σε αντίξοες συνθήκες, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους-ορόσημα, που έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.

    Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του 2022. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ήδη με στοιχεία Ιουνίου 2022, οπότε και τα NPE βρέθηκαν στο 9%.

    Η πορεία μας το 2021 κατέδειξε την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους €6,5 δισ., υπερβαίνοντας τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων για το 2021, ενώ παράλληλα συμβουλεύσαμε τους εταιρικούς πελάτες μας για άντληση περίπου €3,0 δισ. σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων.

    Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά €6,8 δισ., ποσό που συνιστά ρεκόρ για τον Όμιλο Πειραιώς.

    Οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2021 σε όλους τους τομείς.

    Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €665 εκατ., λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, του ιστορικού υψηλού των καθαρών εσόδων από προμήθειες, της συνεχιζόμενης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους και της σημαντικής μείωσης του εξόδου προβλέψεων για δάνεια.

    Τα δάνεια μειώθηκαν στα €38,5 δισ. έναντι €49,5 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, λόγω της σημαντικής μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων που πραγματοποιήθηκε το 2021.
    Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά περίπου €1δισ το 2021, στα €25,9δισ, με οδηγό τις εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων, ενώ και η νέα χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων παρουσίασε σημαντική ζήτηση το 2021.

    Τα έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το 2021 ανήλθαν στα €902 εκατ., 4% υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποδεικνύοντας την ισχύ του βασικού franchise της Τράπεζας.

    Παράλληλα, το 2021 πετύχαμε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, χάρη στο σχέδιο μετασχηματισμού που εφαρμόζουμε. Τα λειτουργικά έξοδα κατά το 2021 έφτασαν τα €902 εκατ., -4% σε ετήσια συγκρίσιμη βάση.

    Η πρόοδος αυτή αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία που μπορεί να διαγράψει.
    Λαμβάνοντας υπόψη εφάπαξ κόστη αναδιάρθρωσης προσωπικού και απομειώσεις που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 και το στρατηγικό σχέδιο μείωσης των NPE που υλοποιήθηκε εντός του 2021, τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου το 2021 διαμορφώθηκαν σε ζημία €3δισ, σε σύγκριση με απώλειες €670 εκατ. το 2020.

    Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις κινήσεις μας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά €1,4 δισ. στα τέλη Απριλίου, καθώς και η έκδοση υβριδικού τίτλου Αdditional Tier 1 ύψους €0,6 δισ. στις αρχές Ιουνίου 2021.
    Σε συνδυασμό με τα ως άνω, υλοποιήσαμε πρόσθετες οργανικές ενέργειες με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαιά μας ύψους περίπου €1 δισ.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Στις αρχές Απριλίου 2022, ο Όμιλος Πειραιώς παρουσίασε το στρατηγικό του σχέδιο για την περίοδο 2022-2025, που οδηγεί σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει αύξηση των προ-προβλέψεων κερδών, μέσω της ενίσχυσης των λειτουργικών εσόδων από νέες, υγιείς δραστηριότητες, της αναβάθμισης της προσφοράς των προϊόντων μας, της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας και του ριζικού μετασχηματισμού της βάσης του κόστους.

    Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αυξήσει την απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και να φτάσει στο 12% το 2025.

    Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις.

    Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει επίσης στη διερεύνηση και νέων εμπορικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ο Όμιλος εντείνει την εφαρμογή τους, συγκεκριμένα, με ενίσχυση στις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες και τη διαχείριση ακινήτων. Παράλληλα με τα ανωτέρω, αξιοποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες του ψηφιακού οικοσυστήματος και ενισχύει την τεχνολογική διάσταση στην πρόταση αξία προς τους πελάτες.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech για την ανάπτυξη ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής Τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Η νέα πλατφόρμα θα συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία και θα ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα.

    Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της Iolcus Investments, σε συνέχεια της λήψης των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων για την απόκτηση του 100% της. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αποτελεί αφετηρία στην εφαρμογή της στρατηγικής της Τράπεζας για την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα.

    Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον Όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας.

    Τη συστηματική αυτή προσπάθεια επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Climate Stress Test που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου.
    Συνολικά, η Τράπεζα Πειραιώς βαθμολογήθηκε στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο του δείγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στην Άσκηση, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία εν γένει, αλλά και η Τράπεζα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είναι παρόμοιες. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ένα προηγμένο πλαίσιο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τον κλιματικό κίνδυνο εκ μέρους της Τράπεζας (module 1), όπου η Πειραιώς κατατάχθηκε στην υψηλότερη βαθμίδα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ κατέγραψε θετικές επιδόσεις και στην ποιότητα των δεδομένων. Από την άλλη πλευρά η διασύνδεση των εσόδων με δραστηριότητες υψηλότερης έντασης άνθρακα ήταν αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο της Άσκησης, αντανακλώντας τα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας.

    Η εν λόγω στρατηγική θα μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε τη συμβολή μας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

    Για την περίοδο 2022-2025, στοχεύουμε να αυξήσουμε τη βιώσιμη τραπεζική μας δραστηριότητα κατά περίπου €9 δισ.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση από την Πειραιώς του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Cero Generation θυγατρική της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Macquarie, το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή της Δράμας και θα είναι συνολικής ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού περί τα €72 εκατ.

    Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

    Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις χρηματαγορές διεθνώς δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Μένουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει.

    Η σταθερή μέχρι σήμερα εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και οι ρεαλιστικές υποθέσεις στις οποίες βασίζεται, μας καθιστούν σίγουρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία και συνεχίζοντας την συμβολή σε μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

    Οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων και νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025.

    Οι ενδείξεις που συγκαταλέγονται στη θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς είναι οι ακόλουθες:
    -η πιστωτική επέκταση €1δισ. που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης €1,2 δισ. για το 2022 θα ξεπεραστεί
    – οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ
    – τα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ. Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ

    Παράλληλα, προχωράμε σε κινήσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η Τράπεζα.

    Εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε, και σε αυτό το σημείο, κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο των ανθρώπων της Πειραιώς για την αφοσίωση και την προσφορά τους και βέβαια τους μετόχους και τους πελάτες μας για τη διαχρονική τους στήριξη και εμπιστοσύνη.

    Σας ευχαριστώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαντζηνικολάου: Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

    Κανένα ενδιαφέρον Παγκρήτιας ή Μιχάλη Σάλλα για την Τράπεζα Αττικής

     



    ΣΧΟΛΙΑ