• Τράπεζες

    Τράπεζες: Μέχρι το τέλος του έτους η ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων μέσω εξωδικαστικού

    • NewsRoom


    Μέχρι τα τέλη του έτους είναι το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

    Οι τράπεζες έχουν αποστείλει ήδη πρόσκληση σε 500 επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Παρόλα αυτά, μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει αποδεχτεί την πρόσκληση και έχει προχωρήσει στη διαδικασία. Έτσι, οι τράπεζες δίνουν περιθώριο της χρήσης του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τα Χριστούγεννα, με την πρόθεση να προχωρήσουν αργότερα σε δραστικές κινήσεις για την ανάκτηση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στη σύσταση κεντρικών μονάδων με στελέχη επιφορτισμένα να προωθήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στα στελέχη αυτά έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι, αλλά και bonus επιδόσεων, ενώ ανά εβδομάδα πραγματοποιείται κοινή συνάντηση των στελεχών και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    To εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού εμφανίζει χαμηλούς έναντι των προσδοκώμενων ρυθμούς ανταπόκρισης, αν και αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις με χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό μάλλον αντικατοπτρίζει απροθυμία ή έλλειψη ενημέρωσης των επιχειρήσεων από τους λογιστές και τους συμβούλους τους, οι οποίοι δεν βλέπουν οικονομικό όφελος για την ενασχόλησή τους.

    Την ίδια στιγμή, ούτε οι τράπεζες έχουν έμπειρους και εκτεταμένους μηχανισμούς για τον έλεγχο των επιχειρηματικών πλάνων που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις ή για τον υπολογισμό της αξίας ρευστοποίησης περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για τεχνογνωσία που διαθέτουν τα funds και για το λόγο αυτό θα ενταθούν οι μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες.

    Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες αποτελούν τον μοναδικό πιστωτή και η επιχείρηση δεν έχει παράλληλα χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, αυτά μπορούν να επιλυθούν και χωρίς τη χρήση του εξωδικαστικού. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 120 δόσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεύτερη ευκαιρία» για τη ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στη ρύθμιση χρεών



    ΣΧΟΛΙΑ