• Τράπεζες

    Τράπεζες: Έτσι θα γίνουν τα stress tests


    Τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τις μακροοικονομικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα διεξαχθούν τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένουν το απόγευμα οι Έλληνες τραπεζίτες, αφού με τις ανακοινώσεις αυτές ξεκινά ουσιαστικά η κρίσιμη διαδικασία των τεστ αντοχής που θα κρίνουν αν τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι επαρκή.

    Τα στοιχεία που περιμένουν με αγωνία να δουν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι οι παραδοχές της EBA για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ και της αγοράς ακινήτων έως και το 2020, πάνω στις οποίες θα “χτιστούν” το βασικό και το δυσμενές σενάριο των stress tests.

    Τα τεστ αντοχής αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο και να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου, ώστε μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχουν περιθώρια “διορθώσεων”, εν όψει και της εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε περίπτωση που κριθεί ότι υπάρχουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, όπως και αναμένεται, με ορισμένες εκτιμήσεις να τοποθετούν τις ανάγκες αυτές στα 3,5 με 4 δισ. ευρώ, αν και οι όποιες εκτιμήσεις σε αυτό το στάδιο είναι πρόωρες, χωρίς τις μακροοικονομικές παραδοχές της EBA. Αν πράγματι πάντως οι κεφαλαιακές ανάγκες κινηθούν σε αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με μέτρα όπως η πώληση θυγατρικών τους (που ήδη έχουν δρομολογήσει) και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

    Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες εν όψει των stress tests είναι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του SSM για υποβολή αξιόπιστων στοιχείων με βάση το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και προβλέπει τον υπολογισμό των προβλέψεων στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών, μία αλλαγή που πρακτικά σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες ότι θα πρέπει να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις περίπου 6 δισ. ευρώ, με δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας σε βάθος πενταετίας.

    Για την ώρα, σε γενικές γραμμές, επικρατεί στις τάξεις των τραπεζιτών ένα κλίμα επιφυλακτικής αισιοδοξίας ότι τα stress tests δεν θα βγάλουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αν και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε απόψε, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

    euro

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμες ώρες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 21 εταιρίες των Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν κερδίσει 1,6 δις στον «καυτό» Ιανουάριο του χρηματιστηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λοταρία αποδείξεων: Δείτε με ένα κλικ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ