• Τράπεζες

    Τράπεζες: Επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες – «Πάγωσαν» τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων για 1 χρόνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με  bonus επιπλέον μείωση 0,2% οι τράπεζες «παγώνουν» όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς στεγαστικών δανείων για 12 μήνες, επιβραβεύοντας έτσι τους συνεπείς δανειολήπτες τους.

    Συγκεκριμένα ο εκτοκισμός των δανείων θα γίνεται με μειωμένες κατά κατά 0,2% -σε σχέση με το ύψος τους στις 31 Μαρτίου 2023-  τις τιμές των κυμαινόμενων επιτοκίων αναφοράς, και έτσι για 12 μήνες το  euribor 1 μήνα  είναι σταθερό στο 2,7% (από το 2,915%), το euribor 3 μηνών στο 2,85% (από 3,038%), το κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ στο 3,3% (από 3,5%)

    Το «πάγωμα» ξεκινά από τον Μάιο, για τις δόσεις δηλαδή που θα πληρωθούν τον Ιούνιο και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα που αφορά περί τις 500 χιλιάδες δάνεια στεγαστικά και επισκευαστικά, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είναι:

    -Να έχουν εκταμιευθεί (ολικά ή τμηματικά) έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    -Να μην  παρουσιάζουν καθυστέρηση οφειλής σε κεφάλαιο, τόκους ή έξοδα στις 28 Απριλίου 2023.

    -Να παραμείνουν  ενήμερα, δηλαδή να μην εμφανίσουν  οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    -Η ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους του δανειολήπτη, με την προϋποθέση ότι είναι συνεπής στις  δανειακές υποχρεώσεις του. σας. Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξιρεθεί από το πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή.

    -Το πρόγραμμα ξεκινά στις 2 Μαϊου και έχει διάρκεια για 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για 1 χρόνο το  επιτόκιο αναφοράς του στεγαστικού δανείου δεν θα μπορεί να αυξηθεί. Παραμένει «παγωμένο» ανεξάρτητα από την αύξηση  στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

    -Αν τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς των στεγαστικών δανείων μειωθούν, ο εκτοκισμός θα γίνεται αυτόματα με βάση το μειωμένο επιτόκιο. Συνεπώς, οι δανειολήπτες θα επωφελούνται πλήρως από οποιαδήποτε μείωση στα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς.

    Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης, όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί των επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα. Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Μαρτίου είχε αυξηθεί κατά 160 ευρώ το μήνα, ή 1.920 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 4 δόσεις, αφού το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου ήταν τον  Ιούνιο του 2022 536 ευρώ και στο τέλος Μαρτίου 695 ευρώ.

    Το κόστος αυτής της  επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών προσεγγίζει τα  200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται   για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα επιβράβευσης  δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην αντίστοιχη δανειακή σύμβαση του κάθε δανειολήπτη.

    Υπενθυμίζεται  ότι παράλληλα «τρέχει» και το πρόγραμμα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που  επιδοτεί το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022 και για διάστημα 12 μηνών.

    Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023,  ενώ οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν μέσα στον Απρίλιο.

    Τέλος, αναμένεται σύντομα και η έκδοση υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που θα αυξήσει τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά 30% (μόνο για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος), διευρύνοντας σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Συμφωνία επαναπόκτησης του junior note ομολόγου της Metexelixis

    Εθνική Τράπεζα: Βλέπει μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 4%

    Τράπεζα Πειραιώς – Eurobank – Alpha Bank: Παγώνουν τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ