• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ακριβά τα δάνεια φθηνές οι καταθέσεις

    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Με τα επιτόκια των δανείων να διαμορφώνονται υψηλά και τα επιτόκια των καταθέσεων χαμηλά, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν τα ακριβότερα επιχειρηματικά δάνεια στην ευρωζώνη και παραμένουν ουραγοί στις αποδόσεις των καταθέσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Ιανουάριο 2023, το μέσο επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια με διάρκεια έως ένα έτος ανερχόταν στο 5,47% έναντι 3,52% στην Ευρωζώνη. Στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια το μέσο σταθερό επιτόκιο –για διάρκεια πάνω από 5 χρόνια- διαμορφώθηκε στο 4,01% όταν στην ευρωζώνη ήταν στο 1,96% και στα νέα στεγαστικά συνολικά, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα ήταν 3,77% έναντι 3,10% στην Ευρωζώνη.

    Στο πεδίο τώρα των καταθέσεων η εικόνα είναι απογοητευτική καθώς στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 χρόνο το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη ήταν τον Ιανουάριο στο 1,53% και στην Ελλάδα στο 0,46%.

    Στις υφιστάμενες καταθέσεις προθεσμίας με διάρκεια 2 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες πρόσφεραν επιτόκιο 0,65% και οι τράπεζες στην ευρωζώνη 1,66%.

    Να σημειωθεί ότι ο κύκλος ανόδου στα επιτόκια προθεσμίας από τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε μέσα στον Φεβρουάριο, όπου το επιτόκιο σταδιακά αυξάνεται μέχρι το 3% σε διάρκειες 18 μηνών.

    Το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος για τον Ιανουάριο 2023, καθώς το το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα», το περιθώριο δηλαδή να αυξηθεί στο 5,24%.

    Στις καταθέσεις προθεσμίας 12 μηνών από νοικοκυριά το επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,46% (+0,13%) και στις καταθέσεις από επιχειρήσεις στο 0,96% (επίσης αύξηση κατά 0,13%).

    Αποδόσεις για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου δεν υπάρχουν με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,03% για τα νοικοκυριά και 0,08% για τις επιχειρήσεις.

    Και ενώ τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 0,13%, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,30% στο 5,36%.

    Ειδικότερα :

    -το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών και ανοικτών δανείων αυξήθηκε στο 14,73%.

    -το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια αυξήθηκε στο 11,36%.

    -το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στο 3,90%.

    -το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε στο 5,69% (+0,48%).

    -το μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε αυξήθηκε στο 7,20%.

    -το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια αυξήθηκε στο 4,92%. Και το αντίστοιχο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,96%.

    Να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ διαμορφώθηκε στο 6,34%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στο 5,63% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ στο 4,85%.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Νέες προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια έως και 3%

    Alpha Bank: Προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο έως και 3%

    Attica Bank: Νέα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 2,30%

     



    ΣΧΟΛΙΑ