• Τράπεζες

    Επιτόκια καταθέσεων: Οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Επιτόκια 3% προσφέρουν και πάλι οι τράπεζες στους λογαριασμούς προθεσμίας, προσφέροντας και πάλι αποδόσεις που τις είχαν ξεχάσει οι αποταμιευτές τα τελευταία χρόνια, καθώς  τα επιτόκια ακόμα και στις καταθέσεις προθεσμίας είχαν υποχωρήσει χαμηλότερα και από το 0,10%.

    Ο ανταγωνισμός που οξύνεται οδηγεί τις τράπεζες σε σχεδιασμό νέων προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς και στο λανσάρισμα καταθετικών προϊόντων που συνδέονται με αμοιβαία κεφάλαια και προσφέρουν ετήσια απόδοση πάνω από 3%.

    Στο μεταξύ οι τράπεζες ετοιμάζονται και για τη νέα συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με αντικείμενο τα επιτόκια στις καταθέσεις, τις προμήθειες  σε σειρά τραπεζικών συναλλαγών και τις ρυθμίσεις δανείων.

    Προχωρούν λοιπόν σε σημαντική αύξηση στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, ενώ έχουν δρομολογήσει και τη μείωση των χρεώσεων για την αποστολή εμβασμάτων και την πληρωμή λογαριασμών.

    Σε ότι αφορά τα επιτόκια, χθες η Eurobank  και η Alpha Bank προχώρησαν στην αύξηση των επιτοκίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις και λανσάρουν νέα σειρά επενδυτικών προίόντων, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι το 3%..

    Συγκεκριμένα:

    Η Eurobank για ποσά 10.000 ευρώ προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο έως  2,5% στην 2 έτη διάρκεια και αμοιβαίο κεφάλαιο με απόδοση ως 3,10% για το 2023.

    -Στην 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση το επιτόκιο φτάνει το 2%. Είναι  κλιμακούμενο στο 1% το πρώτο εξάμηνο και στο  2%, στο δεύτερο εξάμηνο, με  καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

    -Επιτόκιο έως 2,5% στην 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση. Το επιτόκιο αυξάνεται από το 1% το πρώτο εξάμηνο, στο 1,5% το δεύτερο, στο 2% το τρίτο και στο 2,5% το τέταρτο εξάμηνο, με  καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

    Παράλληλα η Eurobank, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ προσφέρει το  Αμοιβαίο Κεφάλαιο Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, 5ετούς διάρκειας.

    Σύμφωνα με την τράπεζα, το προϊόν απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του Α/Κ.

    Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική buy and hold με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη, για τον μεριδιούχο που θα παραμείνει επενδυμένος για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δηλαδή έως και το 2028.

    Να σημειωθεί ότι οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα προσφέρονται από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου 2023 και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης προσδιορίζεται στα 10.000 ευρώ.

    Η Alpha Bank  προσφέρει στην 12μηνη και 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση κλιμακούμενο επιτόκιο ως 3%, καθώς και αμοιβαίο κεφάλαιο.

    Συγκεκριμένα οι προθεσμιακές καταθέσεις Alpha Πρόοδος Plus,  που θα  είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή, 10  Φεβρουαρίου προσφέρουν στον καταθέτη  τη  δυνατότητα να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται  σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.

    Το Alpha Πρόοδος Plus αποδίδει  τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος.

    -Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75%

    – Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο από 1,5% έως 2%.

    Παράλληλα η   Alpha Bank διαθέτει σειρά Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Alpha Asset Management αλλά και ξένων οίκων. Τα νέα αμοιβαία κεφάλαια απαντούν στο σύνθετο περιβάλλον πληθωρισμού, διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο, κάνοντας τον κόσμο των επενδύσεων προσιτό σε  όλους.

    Ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, διατίθεται το Alpha Target Maturity I 2028 ομολογιακό Αμοιβαίο  Κεφάλαιο της Alpha Asset Management, που με χαρακτηριστικά, όπως η διανομή μερίσματος 3% για το  πρώτο έτος και συμμετοχή από μόλις 1.000 ευρώ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων  αποταμιευτών. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα σε ένα μήνα έχει ξεπεράσει τα  360 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα η Alpha Asset Management αναμένεται να παρουσιάσει και νέα προϊόντα  αντίστοιχων αποδόσεων.

    Επίσης η τράπεζα προσφέρει μια σειρά από τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα Unit Linked ή εγγυημένου κεφαλαίου.  Ανάμεσα τους ένα νέο πρόγραμμα εφάπαξ αποταμίευσης της AlphaLife, 10ετούς διάρκειας με εγγύηση  κεφαλαίου στην λήξη. Το πρόγραμμα παρέχει εγγυημένο επιτόκιο 2%, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους  δικαιούχους σε περίπτωση απρόσμενων γεγονότων.

     Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Έως και 3% επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις μέσω του Alpha Πρόοδος Plus

    Eurobank: Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου InvestEU

    Τράπεζα Πειραιώς-Eurobank: Κοινοπρακτικό δάνειο €65,5 εκατ. στο έργο της Sunrider



    ΣΧΟΛΙΑ