• Τράπεζες

    Τράπεζες!


    Με μοχλό ανόδου τις μετοχές των τραπεζών και την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε πιο κοντά στο όριο των 600 μονάδων. Την παράσταση έκλεψε η μετοχή της Πειραιώς που τερμάτισε με κέρδη 12,86%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου αλλά και των στόχων της διοίκηση της για την μείωση των κόκκινων δανείων και την αύξηση των καταθέσεων.

    Ακολούθησαν η Eurobank με άνοδο 8,74%, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,55% και η Εθνική τερμάτισε με κέρδη 4,44%.

    Σε ανάλυση της η Credit Suisse αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει ότι η αδύναμη ακόμη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, τα νέα επισφαλή δάνεια που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, επηρεάζουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς είναι στους κερδισμένους της ημέρας, καθώς η αξία των μετοχών του αυξήθηκε κατά 24,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο Prem Watsa της Eurobank κέρδισε 15,6 εκατ. ευρώ.

    Θετικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, επηρέασαν την εγχώρια αγορά και οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με τους επενδυτές να εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον στο EwG της 28ης Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, επεσήμανε πως οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ.

    Credit Suisse και Morgan Stanley για Πειραιώς

    Τιμή στόχο στα 0,22 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης και σύσταση neutral δίνει η Credit Suisse για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας μικτά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, κατά το τρίτο τρίμηνο τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς αυξήθηκαν κατά 5%, ωστόσο, οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι διαγραφές επέτρεψαν στο καθαρό ύψος των NPLs να καταγράψει πτώση 2%.

    Από την πλευρά της η Morgan Stanley επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για την επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας το 2016 για την τράπεζα.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,44% στις 592,26 μονάδες, ενώ κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 593,11 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 51,89 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,03%, στις 1.572,78 μονάδες, ενώ κέρδη 0,94% σημείωσε ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,70% στις 685,85 μονάδες.

    Εκτός του τραπεζικού κλάδου, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 5,60%, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν άνοδο 4,12%.  Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia, με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν οι μετοχές Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο και Folli Follie, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη για τις μετοχές Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Aegean, ΜΕΤΚΑ και ΕΕΕ. Με λιγότερα κέρδη τερμάτισαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι ΟΛΠ και Lamda.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Πουλόπουλος: Η στρατηγική της Πειραιώς στα κόκκινα δάνεια και στις καταθέσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντυπωσιακά κέρδη για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες χάρη (και) στον Trump

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά

     



    ΣΧΟΛΙΑ