• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ξεπέρασαν τα €3 δισ. οι νέες εκταμιεύσεις δανείων το α’ εξάμηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Και η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για νέα δάνεια πάνω από 5,5 δισ. ευρώ φέτος θα υπερκαλυφθεί καθώς αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των εκταμιεύσεων, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται να πέσουν στην αγορά και τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και τα 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.

    Εξάλλου ο στόχος που έχει θέσει η Τράπεζα πειραιώς είναι την περίοδο 2021- 2024 οι νέες εκταμιεύσεις να ξεπεράσουν τα 22-23 δισ. ευρώ, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Μάλιστα ο κ. Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Πειραιώς, τον περασμένο Ιούνιο μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

    «Βρισκόμαστε σε θέση να στηρίξουμε αυτήν την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε πελάτες λιανικής και σε επαγγελματίες. Για την περίοδο 2021-2024 στοχεύουμε στην εκταμίευση περισσότερων από 22- 23 δισ. ευρώ νέων δανείων στους πελάτες μας. Αυτό αντιπροσωπεύει καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 10 δισ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρονιά, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ στοχεύει να κλείσει το έτος πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις».

    Και επειδή οι στόχοι μπαίνουν για να καταρρίπτονται αναμένεται οι νέες εκταμιεύσεις να διαμορφωθούν κατά πολύ υψηλότερα.

    Να σημειωθεί ότι αύριο η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου και οι πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πολύ ισχυρό 2ο τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων.

    Όπως είναι γνωστό η διοίκηση του κ. Μεγάλου υλοποιεί με επιτυχία το στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» που έχει στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση όπως και την πλήρη απαλλαγή της Πειραιώς από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

    Η τράπεζα στα τέλη Απριλίου ολοκλήρωσε με επιτυχία –και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την διεθνή επενδυτική κοινότητα- την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 1,4 δις ευρώ και προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 1 ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρά σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου 3 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα η τράπεζα με νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις καθυστερούμενων δανείων ύψους 19 δισ. ευρώ, υλοποιεί το σχέδιο μείωσης των NPEs με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη καθυστερήσεων ως το τέλος του 2021.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς στο τέλος Ιουνίου είχε μειωθεί στο 23% σήμερα από 46% τον Μάρτιο 2021. «Η περαιτέρω μείωση των NPEs στο 9% αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του στρατηγικού μας σχεδίου», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα αποκτήσουν κέρδη οι τράπεζες – Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα μεγέθη τους σύμφωνα με τα stress tests

    Τράπεζες: Μετά το stress test, έρχεται το SREP – Τι θα καταγράψει

    Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Σεπτέμβριο η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ