• Τράπεζες

    Tράπεζα Πειραιώς: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη 7% το 2021 – Στο 8% η ύφεση το 2020

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, αντιστρέφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση το τρέχον έτος.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, οι εκτιμήσεις της Τράπεζας ανεβάζουν το ποσοστό ανάπτυξης την επόμενη χρονιά στο 7% μετά από ύφεση 8% το 2020, ενώ η ανεργία που αναμένεται να εκτοξευθεί στο 22% το τρέχον έτος, θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά το 2021 για να «ισορροπήσει» στο 17%, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με αυτά του 2019.

    Ώθηση στην προσπάθεια επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα δώσει το πρόγραμμα στήριξης ύψους 24 δις ευρώ που υλοποιεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 32 δις ευρώ, ενώ η ρευστότητα των 3,3 δις ευρώ που θα διατεθεί θα ενεργοποιήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 8 δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις.

    Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία οδηγεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων και σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα σταθεροποιηθούν τη διετία 2020-21 έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση κατά 9%, ενώ οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα ενισχυθούν κατά 5,9% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 15,5% σωρευτικά στη διετία.

    Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αναστολές δόσεων για δάνεια 4 δις ευρώ που κάλυψαν 254.000 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και ανήλθαν στο 1,8 δις ευρώ (δηλαδή το 27% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου που υπολογίστηκε στα 6,8 δις ευρώ) Αντίστοιχα στο σκέλος των επιχειρηματικών δανείων δόθηκαν αναστολές δόσεων ύψους 2,2 δις ευρώ σε 77.000 πελάτες, που αντιστοιχούν στο 16% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου ύψους 13,4 δις ευρώ.

    Οι αναστολές δόσεων για τον ξενοδοχειακό κλάδο άγγιξαν τα 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,6 δις ευρώ που είναι η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς στον κλάδο, στα 200 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αναστολές δόσεων στον κλάδο του εμπορίου σε σύνολο 1,2 δις ευρώ που είναι η έκθεση της Τράπεζας στον κλάδο, επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ήταν οι αναστολές στον κλάδο της βιομηχανίας σε σύνολο έκθεσης 1,7 δις ευρώ, ενώ στα 100 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αναστολές δόσεων στον κλάδο των μεταφορών και των logistics σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που είναι η έκθεση της Τράπεζας στον κλάδο.

    Το α’ τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από πιστωτική επέκταση με τις εκταμιεύσεις νέων δανείων να φθάνουν τα 2,2 δις ευρώ έως σήμερα (1,5 δις ευρώ από τις αρχές Μαρτίου), ενώ η τράπεζα αναμένει ισχυρή πιστωτική ζήτηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας στο οποίο συμμετέχει με 1 δις ευρώ και της συμμετοχής στο ΤΕΠΙ ΙΙ, στο οποίο συγκέντρωσε το 37% των αιτήσεων από επιχειρήσεις.

    Για όλο το 2020 η Τράπεζα θα διοχετεύσει στην οικονομία δάνεια 4,9 δις ευρώ έναντι 3,9 δις ευρώ το 2019, αξιοποιώντας τα εργαλεία άντλησης ρευστότητας μέσω του ευρωσυστήματος, μέσω του οποίου έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα 4 δις ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τα 10 δις ευρώ.

    Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στα τέλη Μαρτίου στα 24,1 δις ευρώ από 23,7 δις ευρώ στα τέλη του 2019 και αντίστοιχα το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 23,4 δις ευρώ από 23,7 δις ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ