• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Μέσα στην εβδομάδα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Σήμερα, Δευτέρα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το ομόλογο που θα εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς και, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν σε όλες τους τις λεπτομέρειες, ενώ το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

    Είναι πολλά τα έτη που έχει να εκδοθεί υβριδικό ομόλογο ΑΤ1, καθώς δεν υπήρξαν αντίστοιχες εκδόσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και έτσι η συγκεκριμένη έκδοση παίζει και το ρόλο πλοηγού για άλλες που ακολουθούν.

    Το μέγεθος της έκδοσης θα είναι 300+ εκατ. ευρώ, με όριο τα 400 εκατ. ευρώ, και θα είναι ενισχυτικό των κεφαλαίων της Τράπεζας.

    Εκτός ωστόσο από ενισχυτική των κεφαλαίων, η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων MREL της τράπεζας (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).

    Εκτιμήσεις για σημαντική ζήτηση

    Το κατ’ αρχήν σχέδιο ήταν η έκδοση αυτή να φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα είναι μικρότερη, όπως είχε πει ο κ. Μεγάλου, CEO της τράπεζας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς είχε υπερβεί τα αρχικά δεδομένα.

    Άλλωστε, οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν υψηλότερο κόστος άλλων καθώς εκ του είδους των ομολόγων αυτών οι επενδυτές αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο και επομένως ζητούν και αυξημένες αποδόσεις.

    Θα πρέπει πάντως να θεωρείται πως η ζήτηση θα είναι σημαντική.

    Σε κάθε περίπτωση, το φιλόδοξο Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα NPEs της τράπεζας καθιστά αυτές τις ενέργειες απαραίτητες.

    Ας σημειωθεί πως ελληνικές τράπεζες από φέτος και μέχρι το 2025 θα εκδίδουν ομόλογα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα MREL το ύψος των οποίων θα ξεπερνά τα 2 δισ. ετησίως (για τις 4 συστημικές).

    Σύμβουλοι της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η UBS και η Goldman Sachs.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ομόλογο €300+ εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς – Με συμβούλους UBS και Goldman Sachs

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ