• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά, παγώνει το επιτόκιο στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

    • NewsRoom
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    H Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις, προχωρά σε εφαρμογή νέου προγράμματος επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερες οφειλές στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, ανεξαρτήτως διάρκειας και νομίσματος.

    Με το πρόγραμμα αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες περαιτέρω μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια βάσης των στεγαστικών τους δανείων (Euribor, Libor, MRO EKΤ κλπ). Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα ήταν και παραμένει συνεπής στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της, καταβάλλοντας προσπάθεια να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες.

    Το πρόγραμμα αφορά σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31.12.22 και θα τεθεί σε εφαρμογή από αρχές Μαΐου 2023. Προβλέπει εκτοκισμό με τα επιτόκια βάσης της 31.03.23, μειωμένα κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και διατήρηση σταθερά στο επίπεδο αυτό για 12 μήνες από Μάιο 2023 έως Απρίλιο 2024.

    Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των πελατών.

    Ανάλογα με το επιτόκιο βάσης και το νόμισμα του δανείου, θα διαμορφωθούν αντίστοιχα τα επιτόκια βάσης του νέου προγράμματος, πλέον του περιθωρίου που προβλέπεται στις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις (συμπεριλαμβάνοντας εισφορά Ν.128/75). Για παράδειγμα, στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τα στεγαστικά επιτόκια βασίζονται κυρίως στο Euribor 1 μήνα, η οροφή του επιτοκίου βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά αυτής της κατηγορίας ορίζεται για 12 μήνες στο 2,72% από 2,92% που ήταν στις 31.03.23.

    Αντίστοιχη προσαρμογή των επιτοκίων βάσης θα ισχύσει και για ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα ή με διαφορετικά επιτόκια βάσης.

    Οι δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα ενταχθούν αυτόματα στο νέο 12μηνο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.

    Ως προϋπόθεση ένταξης, το στεγαστικό δάνειο πρέπει να είναι ενήμερο κατά την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου. Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του νέου προγράμματος.

    Το πρόγραμμα δεν αφορά σε στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιο τους διαμορφώνεται επί του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάσθηκαν από την άνοδο επιτοκίων αναφοράς που συντελέστηκε κατά τους τελευταίους μήνες.

    Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε εγρήγορση για δράσεις στήριξης και επιβράβευσης των συνεπών πελατών της, όπου απαιτείται, με γνώμονα τα τραπεζικά κριτήρια και τις βέλτιστες πρακτικές.

    «Πάγωσε» και η ζήτηση για νέα δάνεια

    Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το πρωί το mononews Από την 1η Ιουνίου –σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεκινήσει το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς των στεγαστικών δανείων που θα ισχύσει για 12 μήνες, και αφορά 400 με 500 χιλιάδες δάνεια.

    Σήμερα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και την τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» το επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις 30 ή 31 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια όλων των ενήμερων στεγαστικών δανείων, είτε αφορούν πρώτη, είτε δευτερεύουσα κατοικία θα λειτουργούν ως σταθερά για 12 μήνες.

    Όμως δεν «παγώνουν» μόνο τα επιτόκια, έχει «παγώσει» και η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, όπως αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Εκθεση του για το 2022, καθώς τα νοικοκυριά αποφεύγουν να δανειστούν λόγω υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

    «Οι προοπτικές της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα επηρεάζονται αρνητικά από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και την άνοδο των δανειακών επιτοκίων» αναφέρεται στην Εκθεση του Διοικητή και επισημαίνεται πως:

    «Η αύξηση του κόστους των πιστώσεων θα περιορίσει, και αυτή, την ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους των δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ιδιαίτερα των νοικοκυριών, το πραγματικό εισόδημα των οποίων έχει ήδη συμπιεστεί από τον πληθωρισμό».

    Αυτή η μείωση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έγινε ορατή από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΤτΕ.

    Οι τράπεζες συμφώνησαν στο «πάγωμα» των επιτοκίων αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια – καθώς αναμένονται τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

    Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης, όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί των επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα. Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 160 ευρώ το μήνα.

    Να σημειωθεί ότι το euribor 1 μήνα ήταν την 31η Μαρτίου στο 2,915% και το euribor 3μήνου στο 3,038%, το κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% και του libor 3μηνου –για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο- στο 5%.

    Το κόστος αυτής της στήριξης προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ