• Τράπεζες

    «Παγώνουν» οι δόσεις στα στεγαστικά – «Πάγωσε» και η ζήτηση για νέα δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Από την 1η Ιουνίου –σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεκινήσει  το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς των στεγαστικών δανείων που θα ισχύσει  για 12 μήνες, και αφορά 400 με 500 χιλιάδες δάνεια.

    Σήμερα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν και την τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» το επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις 30 ή 31 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια όλων των ενήμερων στεγαστικών δανείων, είτε αφορούν πρώτη, είτε δευτερεύουσα κατοικία θα λειτουργούν ως σταθερά για 12 μήνες.

    Όμως δεν «παγώνουν» μόνο τα επιτόκια, έχει «παγώσει» και η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια, όπως αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Εκθεση του για το 2022, καθώς τα  νοικοκυριά αποφεύγουν να δανειστούν λόγω υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού, ενώ ορατός είναι και ο  κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.

    «Οι προοπτικές της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα επηρεάζονται αρνητικά από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και την άνοδο των δανειακών επιτοκίων»  αναφέρεται στην Εκθεση του Διοικητή και επισημαίνεται πως:

    «Η αύξηση του κόστους των πιστώσεων θα περιορίσει, και αυτή, την ικανότητα αποπληρωμής εκ μέρους των δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ιδιαίτερα των νοικοκυριών, το πραγματικό εισόδημα των οποίων έχει ήδη συμπιεστεί από τον πληθωρισμό».

    Αυτή η μείωση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έγινε ορατή από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΤτΕ.

    Οι τράπεζες συμφώνησαν στο «πάγωμα» των επιτοκίων αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια – καθώς  αναμένονται τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

    Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης, όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί των επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα. Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 160 ευρώ το μήνα.

    Να σημειωθεί ότι το euribor  1 μήνα ήταν την 31η  Μαρτίου στο 2,915% και  το euribor 3μήνου στο 3,038%, το κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5% και  του  libor 3μηνου –για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο- στο 5%.

    Το κόστος αυτής της στήριξης προσεγγίζει τα  200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται   για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Τη Μεγάλη Πέμπτη στα χέρια της Ελένης Βρεττού οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Astir 1

    Alpha Bank: Σε φάση ανάκαμψης ο κατασκευαστικός κλάδος – Το αποτύπωμα στην οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ