• Τράπεζες

    Τράπεζες: «Παγώνουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια σε 400 με 500 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια για 12 μήνες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Στις 400 με  500 χιλιάδες υπολογίζουν οι τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια που είναι σήμερα ενημερα και έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ, euribor 1 μήνα ή 3μήνου, libor. Και το κόστος, το οποίο θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες, υπολογίζεται στα 200 εκατ ευρώ.

    Οι τραπεζίτες  στη συνάντηση που είχαν την  περασμένη Δευτέρα  με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, συμφώνησαν να «παγώσουν» όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς των ενήμερων στεγαστικών δανείων για διάστημα ενός έτους, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου.

    Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης, όλων των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, που ξεκίνησε το ανοδικό σερί των επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων –ανάλογα με τη διάρκεια- αυξήθηκε κατακόρυφα. Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με διάρκεια 20ετίας, η μηνιαία δόση από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 160 ευρώ το μήνα.

    Και ενώ το πρόγραμμα που αφορούσε τους ευάλωτους δανειολήπτες –η επιδότηση δηλαδή για το 50% της αύξησης των δόσεων λόγω της ανόδου των επιτοκίων- στην πράξη δεν προχώρησε, αφού από τους 30.000 δανειολήπτες που ήταν οι εν δυνάμει δικαιούχοι, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τους 10.000, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών, προχώρησαν σε οριζόντια στήριξη των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

    Ολες οι ελληνικές τράπεζες βάζουν στον «πάγο» το κυμαινόμενο επιτόκιο της ΕΚΤ, τα επιτόκια  euribor  1 μήνα και 3μήνου, το  επιτόκιο libor για όσα δάνεια έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο,  για διάστημα 12 μηνών, ξεκινώντας από τα τέλη Μαρτίου.

    Να σημειωθεί ότι το euribor  1 μήνα ήταν χθες στο 2,899% (από -0,576% τον Ιανουάριο του 2022) και το euribor 3μήνου στο 3,052% (επίσης ήταν στο -0,57% τον Ιανουάριο του 2022). To libor 3μηνου ήταν στο 5,22% ότα πριν από 1 χρόνο ήταν στο 1%.

    Σε κάθε περίπτωση  η στήριξη αφορά όλα τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια. Εξαιρούνται δηλαδή τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση κατοικία.

    Η μόνη προϋπόθεση για το «πάγωμα» του επιτοκίου είναι να πρόκειται για ενήμερο στεγαστικό, ανεξάρτητα αν αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

    Το κόστος αυτής της στήριξης προσεγγίζει τα  200 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι τράπεζες, ενώ δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των δανείων, αφού πρόκειται   για μέτρο επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

    Το «κλείδωμα» του επιτοκίου  θα γίνει σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί, για παράδειγμα 30 ή 31 Μαρτίου. Οι τράπεζες δηλαδή μετατρέπουν σε σταθερά για 1 χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των ενήμερων στεγαστικών δανείων. Και με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» στεγαστικών.

    Να σημειωθεί ότι πάνω στο επιτόκιο euribor 3μήνου οι τράπεζες προσθέτουν και ένα spread, ένα περιθώριο που παραμένει σταθερό. Συνήθως είναι 2% με 2,5%. Πέρυσι τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμή στα 20 χρόνια και επιτόκιο 2,5%, πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ, με το επιτόκιο στο 5,5% η δόση έχει αυξηθεί στα  695 ευρώ.

    Και κάθε φορά που το κυμαινόμενο επιτόκιο θα αυξάνεται πάνω από το ύψος που έχει «κλειδώσει» θα «ψαλιδίζεται» ανάλογα το spread του δανείου.

    Από την ημερομηνία που θα «κλειδώσει» το ύψος του euribor 3μήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου-, ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται από την νέα άνοδο των επιτοκίων και θα έχει για  διάστημα 1 έτους σταθερή δόση. Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση του  επιτοκίου τότε η όποια μείωση θα υπολογίζεται προς όφελος του πελάτη.

    Το μέτρο σαφώς και καλύπτει όλους τους δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν επεκταθεί και για τα  στεγαστικά δάνεια που είναι σε στάδιο εκταμίευσης.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Παγώνουν για ένα χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια βάσης στα στεγαστικά δάνεια

    Γιάννης Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ