• Τράπεζες

    Anders Engdahl: Από τη χάραξη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Intrum, στο deal με την Πειραιώς και στην κορυφή των big business

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Anders Engdahl, Intrum


    Ο Anders Engdahl είναι ο άνθρωπος που «έκτισε» το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Intrum και το απογείωσε σε big business, συμβάλλοντας να καταστεί η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις η μεγαλύτερη, ίσως, στην Ευρώπη. Με στρατηγικές αγορές αυτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

    Ο κ. Engdahl, που το τελευταίο διάστημα (περισσότερο από 1 χρόνο) ήταν ο CFO της Intrum, αναλαμβάνει τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Επί έξι χρόνια δούλευε μεθοδικά πάνω στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Intrum. Και είναι αυτός που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Intrum, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και CEO.

    Το πρόγραμμα μετασχηματισμού μπαίνει σε εφαρμογή, καθώς η Intrum, μετά τη συγχώνευσή της το 2017 με τη νορβηγική Lindorff, είναι από τις κυρίαρχες εταιρείες στη διαχείριση χρεών στην Ευρώπη.

    Ο κ. Engdahl τα δύο τελευταία χρόνια εργάστηκε πάνω στη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και ήταν σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της τράπεζας στην Αθήνα. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία λένε ότι ήταν ο άνθρωπος «κλειδί» για να κλείσει το deal.

    Ο ίδιος ζει με τη σύζυγο του και τα παιδιά του στην Ισπανία και ήταν συχνές οι επισκέψεις του στην Αθήνα -προ πανδημίας- μέχρι να κλείσει το deal με την Πειραιώς και, στη συνέχεια, το στήσιμο της Intrum Hellas. Μάλιστα, όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ικανό άνθρωπο, με τρομερή εμπειρία και κατανόηση του κλάδου και τον χαρακτηρίζουν από τους πλέον έμπειρους στις αγορές χαρτοφυλακίων.

    Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrum υπογραμμίζει πως ο Mikael Ericson (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), που αποχωρεί, συνέβαλε να αποκτήσει η εταιρεία ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ο μετασχηματισμός της Intrum.

    «Θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή να γίνει αυτό το βήμα», σημειώνει το ΔΣ και υπογραμμίζει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Anders Engdahl, ο οποίος είναι έμπειρος ηγέτης και αναπόσπαστο τμήμα της εταιρείας, θα αναλάβει τον ρόλο ως η νέα κινητήρια δύναμη στο εταιρικό μας ταξίδι».

    Ο 46 ετών Anders Engdahl έχει όλα τα προσόντα. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις επενδυτικές τραπεζικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς εργάστηκε σε παγκόσμιους οργανισμούς όπως οι Goldman Sachs, Credit Suisse, McKinsey και Morgan Stanley. Στη Morgan Stanley, κατείχε τη θέση του CEO και ήταν επικεφαλής της Nordic Financial Institutions Investment Banking.

    Ο Anders Engdahl έχει MSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά από τη Σχολή Οικονομικών της Στοκχόλμης.

    Το 2019 ανέλαβε Chief Financial Officer της  Intrum και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της Intrum μεταξύ 2017-2019.

    «Ανυπομονώ να αναλάβω το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intrum, μιας εταιρείας που έχω γνωρίσει πολύ καλά κατά τη διάρκεια των έξι ετών μου σε διάφορες κορυφαίες θέσεις» δήλωσε ο κ. Engdahl και υπογράμμισε:

    «Η αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με  σειρά προκλήσεων. Με το νέο λειτουργικό μοντέλο, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και στόχος είναι να παραμείνουμε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις υπηρεσίες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις στην Ευρώπη.

    »Ο απώτερος στόχος μας, ιδίως σε περιόδους όπως αυτές, είναι να συμβάλουμε σε μια βιώσιμη, υγιή οικονομία  και να υποστηρίξουμε την κοινωνία.

    »Είμαι περήφανος που αναλαμβάνω την πρόκληση να ηγηθώ της φανταστικής ομάδας Intrum σ’ αυτήν την προσπάθεια». Και συμπλήρωσε πως: «Μαζί με τη διοίκηση και τους υπαλλήλους μας, προτεραιότητά μου θα είναι να αναπτύξω ένα νέο πιο αποτελεσματικό επιχειρησιακό μοντέλο που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας, με βελτιωμένες προσφορές στους πελάτες μας. Να δημιουργήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη οργανική ανάπτυξη και κερδοφορία».

    Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι ο κ. Engdahl είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Ιntrum Hellas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της και διατηρεί άριστη σχέση με τον CEO της Intrum Hellas, κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο.

    Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της Ιntrum Hellas ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ, με τη νομική απαίτηση ωστόσο (λόγω διαγραφών, προστίμων και τόκων) να είναι πολύ υψηλότερη.

    Τέλος αναφέρουμε ότι τα  αποτελέσματα της Ιntrum για το 3ο τρίμηνο ήταν εντυπωσιακά καθώς ήταν αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 163 εκατ. ευρώ (1,690 δισ. κορόνες ή 191 εκατ. δολάρια).



    ΣΧΟΛΙΑ