• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Δρομολογεί ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς


    Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% από το 2022, ένα δηλαδή χρόνο πριν τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί μέσα από το στρατηγικό πλάνο Agenda 2023, προβλέπει ο σχεδιασμός της τράπεζας Πειραιώς μετά την ανακοίνωση του προγράμματος εμπροσθοβαρούς μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας κατά 70% σε μια τριετία.

    Τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν από τα 24 δις ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 σε κάτω από 8 δις ευρώ στο τέλος του 2022 και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί από το 49% στα τέλη του 2019 στο 29% στα τέλη του 2020 και στο 8% στα τέλη του 2022.

    Το σχέδιο, βασικός πυλώνας του οποίου είναι οι τιτλοποιήσεις 7 δις ευρώ κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή, θα υλοποιηθεί μέσω του μοντέλου hive down, με απόσχιση δηλαδή της τραπεζικής δραστηριότητας και τη δημιουργία εταιρείας holding που θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Σε αυτή θα μεταφερθεί η ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου και έτσι θα αποτραπεί η ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη για περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από το σημερινό 26%.

    Η πρώτη τιτλοποίηση με την επωνυμία Phoenix περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ και η δεύτερη με την επωνυμία Vega περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Εκτός από τις δύο τιτλοποιήσεις η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά 4 δις ευρώ το 2020 μέσα από οργανικές κινήσεις και διαγραφές, ανεβάζοντας το στόχο μείωσης των NPEs στα 11 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

    Η κίνηση θα επιφέρει μείωση του σταθμισμένου κινδύνου ενεργητικού κατά 4 δις ευρώ περίπου και θα καλυφθεί από τη δημιουργία κερδών, καθώς την πρόσβαση στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά και την επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου από την πλευρά του Δημοσίου.

    Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Χρήστος Μεγάλου σε αναλυτές βασίζεται στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και στην ικανότητα της τράπεζας να εδραιώσει συνθήκες κερδοφορίας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων κατά 5 δισ. ευρώ το 2020, κατά 6 δις ευρώ το 2021 και 7 δις ευρώ το 2022, επιτυγχάνοντας αυξημένη κερδοφορία κατά 5% σε ετήσια βάση.

    Πρόγευση τα θετικά αποτελέσματα του 2019

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τέλους 2019, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε περίπου 839 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων από βασικές τραπεζικές εργασίες (καθαρά έσοδα τόκων συν καθαρά έσοδα προμηθειών μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα), αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 771 εκατ. ευρώ, στοιχείο που, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, αντικατοπτρίζει την ισχύ των βασικών τραπεζικών εργασιών της Τράπεζας.

    Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε περίπου 1.435 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 316 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 980 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση. Η τάση αυτή βελτιώνει το δείκτη κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση του Ομίλου στο 54% το 2019 από 56% το 2018, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 είναι η μείωση του αντίστοιχου δείκτη κάτω από το 50%.

    Ο κ. Μεγάλου δήλωσε αισιόδοξος για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από υποψήφιους επενδυτές για τις δύο τιτλοποιήσεις, σημειώνοντας ότι από τις επαφές που πραγματοποιούνται προκύπτει ότι υπάρχει «αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία». Αισιόδοξη υπήρξε επίσης η διοίκηση της τράπεζας ως προς το ζήτημα του μηδενικού ρίσκου που θα εξασφαλίσει από τις εποπτικές αρχές για το τμήμα των ομολόγων που θα εγγυηθεί το Δημόσιο. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στο 15,5% από 16% στο τέλος εννεαμήνου του 2019 και, όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να πληρώσει κανονικά το κουπόνι για τα Cocos στο τέλος της χρονιάς, με μετρητά.



    ΣΧΟΛΙΑ