• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Αυτό είναι το σχέδιο του Χρήστου Μεγάλου – Η νέα εταιρεία holding και οι τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Μοντέλο hive down με τη δημιουργία εταιρείας holding στην οποία θα περάσει το καλό κομμάτι της τράπεζας Πειραιώς, έτσι ώστε να αποτραπεί η ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη που θα οδηγούσε σε περαιτέρω κρατικοποίηση της τράπεζας, προβλέπει το σχέδιο του κ. Χρήστου Μεγάλου για την εξυγίανση της Πειραιώς.

    Όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε πριν από λίγο στους αναλυτές η διοίκηση της τράπεζας, η τράπεζα θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων. Tο πρώτο με την επωνυμία «Vega» περιλαμβάνει δάνεια 5 δισ. ευρώ και το δεύτερο με την επωνυμία «Phoenix» περιλαμβάνει δάνεια 2 δις ευρώ.

    Η ζημιά από την τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ συνολικά μέσω των δύο χαρτοφυλακίων υπολογίζεται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από εκδόσεις ομολόγων και από την κερδοφορία που αναμένει η τράπεζα.

    Συνολικά η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεγάλου, θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 11 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, καθώς εκτός από τις δύο τιτλοποιήσεις προβλέπει μείωση μέσω οργανικών μεθόδων ύψους 4 δισ. ευρώ.

    Το σχέδιο προβλέπει ότι ο δείκτης NPE θα περιοριστεί στο 15% περίπου στο τέλος του 2022 από 49% το 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ