Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς
Την ικανοποίηση του που η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει και πάλι μετά από 16 χρόνια μέρισμα ύψους 80 εκατ. ευρώ στους μετόχους της, εξέφρασε χθες ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεγάλου το σχετικό αίτημα για διανομή μερίσματος έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου. Και συμπλήρωσε πως στο 1ο τρίμηνο ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7%, ενσωματώνοντας αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2024.
Η τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 279 εκατ. ευρώ, πέτυχε καθαρά έσοδα από τόκους 518 εκατ. ευρώ (+16% σε ετήσια βάση), ενώ το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1%. Αυξημένα κατά 19% (σε ετήσια βάση) ήταν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες που ανήλθαν στα 145 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 193 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 29%, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά για ακόμη ένα τρίμηνο.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας στους αναλυτές, η Πειραιώς έχει δείκτη NPE 3,5% και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στα 30 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκαν στην πρωταγωνιστική θέση της Πειραιώς στην αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εκταμιεύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Σπίτι μου», οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Εκταμιεύσεις
Όπως είπαν οι εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ επισημαίνοντας πως αντισταθμιστικά επέδρασαν οι υψηλές αποπληρωμές (2,3 δισ. ευρώ) λόγω της αναμενόμενης εποχικότητας του 1ου τριμήνου.
Και παράλληλα τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 8% σε τριμηνιαία και 33% σε ετήσια βάση, στα 10 δισ. ευρώ, λόγω εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια και private banking. Με την τράπεζα να διαθέτει ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας 241% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 62%.
Την ίδια ώρα, και ύστερα από δύο ομολογικαές εκδόσεις, ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 26% τον Μάρτιο 2024, υπερκαλύπτοντας την εποπτική απαίτηση για δείκτη 24,9% τον Ιανουάριο 2025.
Ο κ. Μεγάλου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σημείωσε χαρακτηριστικά πως: Το 1ο τρίμηνο αποτέλεσε ένα τρίμηνο ορόσημο στην ιστορία της τράπεζας, καθώς η Πειραιώς επέστρεψε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού μας κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το ΤΧΣ. Το συνολικό μέγεθος της συναλλαγής ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τράπεζας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ, πέρα από κάθε προσδοκία.
Και συμπλήρωσε πως: Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Μεγάλου: Τι είπε για το μέρισμα και την πώληση του 27% της Πειραιώς
J.P. Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδε τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου