• Τράπεζες

    Το σχέδιο του Παύλου Μυλωνά για την Εθνική Τράπεζα – Τα ανοικτά στοιχήματα της επόμενης μέρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Μήνας εξελίξεων είναι ο Ιούνιος για την Εθνική Τράπεζα καθώς ανανεώνεται  για άλλα τρία χρόνια η θητεία του κ. Παύλου Μυλωνά, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της τράπεζας και η τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δισ. ευρώ, θα περάσει όπως όλα δείχνουν στην Intrum.

    Το χθεσινό report της JP Morgan αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα σε «overweight»,  και σημειώνει πως  εμφανίζει μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των αποτιμήσεων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ξεχωρίσει ως η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη στον κλάδο και η μόνη που πιθανόν να ολοκληρώσει το βραχυπρόθεσμο πλάνο μείωσης του κινδύνου (de-risking) με καλύτερη κεφαλαιακή θέση από αυτή με την οποία ξεκίνησε.

    Τα νέα είναι καλά για τη διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος «έκλεισε» το μέτωπο του ΛΕΠΕΤΕ και ολοκλήρωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Η τράπεζα που διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη  CET1 -στο 15,7%- στην ελληνική τραπεζική αγορά και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων της είναι στο 16,7%. Και θα ενισχυθεί πάνω από το 18% με την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Frontier.

    Για την τιτλοποίηση,  που ο επενδυτής θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου, έχουν καταθέσει προσφορές η Intrum, η Cepal με την Davidson Kempner,  η doValue ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital και η Quantum από κοινού με την Pimco. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προβάδισμα φαίνεται να έχει η Intrum, η οποία είχε καταθέσει και την καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά.

    Το project Frontier προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, καθώς όποιος το αποκτήσει καθίσταται και leader της αγοράς. Αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα  οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το  18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και  το 5% καταναλωτικά.

    Με την ολοκλήρωση του Frontier, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί  στο 13,6% (από 31,3% στο τέλος του 2019), ενώ σε απόλυτο μέγεθος τα NPEs, μετά τις προβλέψεις, θα διαμορφωνονται στα  1,6 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να «τρέχει» το πρόγραμμα του  μετασχηματισμού της,  επενδύοντας στο  ψηφιακό κομμάτι, στην αναμόρφωση του δικτύου καταστημάτων της και στην ανάδειξη των στελεχών πρώτης γραμμής,  ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους καταστήσουν συνεργάτες- συμβούλους του κάθε πελάτη της ΕΤΕ.

    Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Μυλωνάς: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο να αναδείξουμε την Εθνική σε τράπεζα πρώτης επιλογής στην Ελλάδα, παρέχοντας στους πελάτες μας προστιθέμενη αξία και στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Ποιοι «πιέζουν» τον Παύλο Μυλωνά να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

    JP Morgan: Οverweight για ΕΤΕ και Πειραιώς, neutral για Alpha και Eurobank

    Παρασκήνιο και εντάσεις: Κυβέρνηση προς τράπεζες «Ρυθμίστε, κουρέψτε δάνεια και χρέη»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ