• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Το παρασκήνιο πίσω από το Frontier και ένα placement 20% υπό αίρεση

    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Σε έργο δύσκολο και κυρίως περίπλοκο εξελίσσεται το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πήχης έχει ανέβει ψηλά μιας και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

    Αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται ως τις 30 Ιουλίου, οπότε και θα διενεργηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

    Εκτιμάται πως οι δεσμευτικές προσφορές υπήρξαν αρκούντως ανταγωνιστικές, πολύ περισσότερο πάντως από τις μη δεσμευτικές προσφορές και κάποιοι με γνώση του θέματος μιλούν και για όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι είναι σχετικώς κοντά μεταξύ τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το project Frontier περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια, συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    Από αυτά το 77%, δηλαδή 4,7 δισ. ευρώ, αφορούν στεγαστικά δάνεια, το 18% ή 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% αφορά καταναλωτικά δάνεια.

    Τα υπό πώληση δάνεια αποτελούν πάνω από το 60% του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας.

    Intrum και Do Value

    Στη μάχη δείχνουν τα δόντια τους κατ’ αρχήν Intrum και Do Value, χωρίς να αποκλείεται το έργο να καταλήξει και σε κάποιον από τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους.

    Ωστόσο, οι δύο εταιρείες μέχρι στιγμής ακούγεται πως έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και κονταροχτυπιούνται στα σημεία.

    Προσφορές έχουν καταθέσει η Intrum, η DoValue, η Cepal καθώς και η QQuant μαζί με την Carval. Υπενθυμίζεται ότι η Qquant είναι θυγατρική του ομίλου Qualco, στην οποία μετέχει η Pimco.

    Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση των θεμάτων αυτών, οι προσφορές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και συχνά είναι πολύ δύσκολη σύγκριση. Γι’ αυτό και έχει ενσκύψει στο project η διοίκηση της ΕΤΕ.

    Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της τράπεζας δέχεται σημαντικές πιέσεις δυνάμει φημών πως θα υπάρξει placement για τις μετοχές της τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ το ποσοστό του οποίου διαμορφούται στο 40%.

    Το placement εφόσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν θα είναι της τάξης του 20% και θα διενεργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσης του Ταμείου.

    Το αν ωστόσο το παραπάνω αποτελεί απλή φημολογία ή όχι μένει να αποδειχθεί και θα αποδειχθεί μόνον αν η αγορά επιτρέπει την πώληση και αυτή δεν λάβει χώρα.

    Μια τέτοια ωστόσο ιστορία μοιραία πιέζει την τιμή της μετοχής ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που οι συναλλαγές λόγω θέρους μειώνονται.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η εύκολη και η δύσκολη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας…



    ΣΧΟΛΙΑ