• Τράπεζες

    Το παρασκήνιο πίσω από την ομιλία του Γιώργου Χαντζηνικολάου της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς


    Οι τράπεζες δεν δανείζουν αναξιόπιστες πιστοληπτικά επιχειρήσεις. Δεν δανείζουν επιχειρηματίες  με κόκκινα δάνεια, με αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, που με δανειοδοτικούς κανόνες είναι προβληματικές.

    Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην Επιτροπή  Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    «Καλώς η κακώς, μία επιχείρηση με αρνητική οικονομική εικόνα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, κατά κανόνα τουλάχιστον, ούτε σε απλό τραπεζικό δανεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι είναι να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και όχι να αυξηθούν.

    Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες έχουν κατηγορηθεί ότι εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια δανειοδοτήσεων και καθυστερούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία και σήμερα δίνουν τον δικό τους αγώνα να σταθούν ξανά  στα πόδια τους.

    Με τους  επιχειρηματίες που έχουν αποκλειστεί να διαμαρτύρονται στους πολιτικούς και να ζητούν την παρέμβαση τους….

    Εκ μέρους λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων μίλησε χθες ως πρόεδρος της ΕΕΤ ο κ. Χαντζηνικολάου και  είπε τα αυτονόητα…

    Ότι δηλαδή:

    Τα ποσά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν συγκεκριμένα και δεν ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθούν όλα τα αιτήματα. «Τα απολογιστικά στοιχεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδειξαν ότι έγινε δεκτή μία στις 9 περίπου αιτήσεις, με κριτήρια κοινά για όλους (98.622 αιτήσεις και 10.150 εγκρίσεις).  Ήταν αναπόφευκτα, λοιπόν, να υπάρχουν σχεδόν 9 δυσαρεστημένοι για κάθε έναν ευχαριστημένο» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Δυστυχώς, συμπλήρωσε, δημιουργήθηκαν προσδοκίες όμως δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, είτε γιατί το διαθέσιμο ποσό, δεν έφτανε για όλες τις αιτήσεις, ή  γιατί απλά  δεν είναι δυνατόν να δανειοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις.  Μπορούν να πάρουν επιχορηγήσεις, ή επιδοτήσεις, χωρίς κριτήρια, αλλά όχι δανεισμό.  Και σίγουρα όχι επιχειρήσεις με αναξιόπιστη πιστοληπτική ικανότητα.

    Οι επιχειρήσεις που αποκλείονται, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια ότι δεν είναι επιλέξιμες, είτε γιατί έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές, ή ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί έχουν ξεπεράσει το πλαφόν των κρατικών επιχορηγήσεων. Με άλλα λόγια, γιατί ανήκουν σε μία κατηγορία, που με δανειοδοτικούς κανόνες, είναι προβληματικές.

    Τους κανόνες για τα συγκεκριμένα δάνεια, συνέχισε, δεν τους βάζουν οι τράπεζες, ούτε η Κυβέρνηση. Είναι κοινοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες –διότι τα χρήματα προέρχονται από ευρωπαϊκές ενισχύσεις- και ισχύουν για όλες τις χώρες.

    Προϋπόθεση για όλα αυτά τα προγράμματα είναι οι επιχειρήσεις να ήταν ενήμερες και βιώσιμες στο τέλος του 2019.  Αυτό αποκλείει αυτόματα τις επιχειρήσεις που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

    Ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε ακόμα πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων» καθώς η Ελλάδα  έχει τα υψηλότερα ποσοστά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη. «Πρέπει να κάνουμε, και κάνουμε κάθε προσπάθεια να τα μειώσουμε, όχι να τα αυξήσουμε.  Εξίσου σημαντικό, είναι να δοθεί και το σωστό μήνυμα και κίνητρο ότι οι τράπεζες και το κράτος στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και ανταμείβουν τους αξιόπιστους δανειζόμενους.  Και οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση και αξία για την οικονομία.

    Επιπλέον, καλώς η κακώς, μία επιχείρηση με αρνητική οικονομική εικόνα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, κατά κανόνα τουλάχιστον, ούτε σε απλό τραπεζικό δανεισμό. Εποπτικά δεν μας επιτρέπεται να δανείζουμε προβληματικές επιχειρήσεις».

    Ο κ. Χαντζηνικολάου παραδέχθηκε ακόμα, πως αν και τα ποσά  που διοχετεύονται στην οικονομία είναι μεγάλα,  λόγω των περιορισμών, η  χρηματοδότηση και ο τραπεζικός δανεισμός, δεν θα φθάσει στα πιστοληπτικά ασθενέστερα στρώματα της οικονομίας.  Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση.

    Εάν κάνει κάτι διαφορετικό, θα έχει αρνηθεί το ρόλο του και θα ακυρώσει τους κανόνες που το διέπουν.  Η προστασία των καταθετών και ο υπεύθυνος δανεισμός πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της τραπεζικής δραστηριότητας. Το τραπεζικό σύστημα, δανείζει τις καταθέσεις που δέχεται.  Εάν τις τοποθετήσει σε επισφαλή δάνεια, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει τα χρήματα στους καταθέτες.



    ΣΧΟΛΙΑ