• Τράπεζες

    Το «κόκκινο» στοίχημα των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το «κόκκινο» στοίχημα των τραπεζών

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Ο μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων είναι το μεγάλο στοίχημα του 2022 και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Για να το πετύχουν συνεχίζουν να προχωρούν με συντονισμένες κινήσεις σε τιτλοποιήσεις, συνθετικές τιτλοποιήσεις, πωλήσεις πακέτων προβληματικών δανείων.

    Πέρυσι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 26,3 δις ευρώ και περιόρισαν το απόθεμα στα 20,9δις ευρώ. Μέσα σε πέντε χρόνια τα «κόκκινα» μειώθηκαν κατά 86,3 δις ευρώ σε σχέση με το υψηλό που είχαν καταγράψει τον Μάρτη του 2016 στα 107 δις ευρώ.

    Το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής συνεχίζει να είναι ο πολύτιμος βοηθός σε αυτήν την προσπάθεια να καθαρίσουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

    -Το νήμα στην προσπάθεια για μονοψήφιο δείκτη NPEs το έκοψε πρώτη η Eurobank, η οποία πέτυχε ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας Φωκίων Καραβίας «είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα».

    Για την Eurobank το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιορίστηκε στα 2,9 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η τράπεζα τον Δεκεμβρίο ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Mexico ύψους 3,2 δις ευρώ, η οποία εντάχθηκε στον Ηρακλή ΙΙ, και δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις τις Waive I και II, αξίας 1 δισ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    -Η Τράπεζα Πειραιώς μέσα από το ολιστικό σχέδιο «Sunrise» έχει δρομολογήσει την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPEs το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το οποίο εστιάζει στην εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας και την απαλλαγή του από προβληματικά δάνεια ύψους 19 δις ευρώ, ολοκληρώθηκαν μία σειρά συναλλαγών και τιτλοποιήσεων, όπως οι Phoenix και Vega ύψους 7 δις ευρώ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και ακολούθησαν οι τιτλοποιήσεις «μαμούθ» Sunrise 1 και Sunrise 2, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. και 4 δισ. ευρώ.

    Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, πέτυχε το ποσοστό των NPEs να μειωθεί στο 16% από 46% το Μάρτιο του 2021 και κατά 16 δις ευρώ από την αρχή του έτους και βαίνει προς μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022.

    Με συντονισμένες κινήσεις η Alpha Bank συνεχίζει να υλοποιεί δράσεις για την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, το οποίο στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε στα 5 δις ευρώ. Μέσα στον Δεκέμβριο η τράπεζα προχώρησε στην πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit αξίας 1,3 δισ. ευρώ και ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cosmos αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος της διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη είναι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και στο 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024, και ο δείκτης NPEs να διαμορφωθεί στο 2% το 2024.

    Το 2021 η Εθνική Τράπεζα περιόρισε το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3,7 δις ευρώ μέσα από την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δις ευρώ, ενώ το 2022 θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη τιτλοποίηση Frontier ΙΙ, ύψους 1 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση «Frontier » ολοκληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο, με την εγγύηση για τα senior ομόλογα να είναι ύψους 3 δις ευρώ. Η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά πέτυχε να περιορίσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 11,8% και στόχος είναι μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Έλληνες τραπεζίτες: Οι μεγάλες προκλήσεις του 2022 στη σκιά των αναταράξεων της Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ