• Τράπεζες

    Το ιστορικό του προαναγγελθέντος θανάτου του ΛΕΠΕΤΕ

    • Έφη Καραγεώργου
    Εθνική Πανγαία


    Ήταν γνωστό ήδη από το 2005 ότι το ταμείο επικούρησης θα «κράσαρε» το 2011.

    Η Εθνική προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

    Άγνωστο πότε και αν θα καταβληθούν τα επικουρικά.

    Πριν προλάβουν οι 17.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας να χαρούν πως βρέθηκε λύση και ότι θα ξεκίναγε και πάλι μετά από 18 μήνες, η καταβολή της επικουρικής τους σύνταξης από το ΛΕΠΕΤΕ, μία νέα περιπέτεια ξεκινά για αυτούς με άγνωστη χρονική διάρκεια.

    Η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει την περασμένη Παρασκευή και να μεταφέρει τους 17.500 συνταξιούχους – πρώην τραπεζοϋπαλλήλους της ΕΤΕ- που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΛΕΠΕΤΕ, στο ΕΤΕΑΕΠ και ταυτόχρονα υποχρεώνει την Εθνική Τράπεζα να πληρώνει 40 εκατ ευρώ το χρόνο για την επόμενη 5ετία, προκειμένου να πληρώνονται τα επικουρικά.

    Η Εθνική αντέδρασε άμεσα και κατέστησε σαφή τη θέση της που είναι να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, καθώς θεωρεί αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο την τροπολογία.

    Σύμφωνα με την ΕΤΕ η εν λόγω λύση πλήττει «οικονομικά την τράπεζα σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει».

    Τις επόμενες μέρες, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ζητήσει -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- από τα δικαστήρια την ακύρωση της τροπολογίας. Και φυσικά είναι άγνωστο πότε θα εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις από τα αρμόδια δικαστήρια.

    Ωστόσο εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί καθυστερεί 15 χρόνια τώρα να βρεθεί λύση στην υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ.

    Διότι ήδη από τον Μάρτιο του 2005 αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ταμείου επικούρησης διαπίστωνε ότι οι παροχές προς τους συνταξιούχους ήταν κατά 50% υψηλότερες από τις εισφορές των εν ενεργεία.

    Και αυτό επειδή από την 1/1/2005 οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην Εθνική δεν ασφαλίζονταν στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο Επικουρικό του ΙΚΑ.Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του 2005 «το ταμείο θα αναλώσει την περιουσία του μέχρι το 2011», θα απαιτείται ενίσχυση στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση το οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο φορέας απαιτεί τη λήψη μέτρων το συντομότερο δυνατόν.

    Όμως το 2005, που οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων –πλην ΕΤΕ- τραπεζών είδαν τα επικουρικά τους να μειώνονται μέχρι και 80%, οι συνδικαλιστές της Εθνικής επέμεναν ότι δεν θα δεχόντουσαν καμία μείωση.Ωστόσο οι συνδικαλιστές –εν προκειμένω- δεν είχαν υπολογίσει μία κρίσιμη παράμετρο. Η χώρα είχε περάσει στη δίνη των μνημονιακών δεσμεύσεων και οι τράπεζες στον έλεγχο του SSM και της DGComp.

    Οπότε ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι έφτανε η ώρα που ο επόπτης θα έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική.

    Ήδη από τις αρχές του 2018 οι συνταξιούχοι σταμάτησαν να παίρνουν επικουρική σύνταξη. Και ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση- ΕΤΕ -συνταξιούχους για να βρεθεί λύση.

    Προ μηνός περίπου ο CEO της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς είχε δηλώσει σε ενημέρωση δημοσιογράφων πως: η τράπεζα θα έδινε 35εκατ ευρώ το χρόνο για το ΛΕΠΕΤΕ και είχε πει χαρακτηριστικά: «σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για την επίλυση του με την κυβέρνηση παρά με τους συνταξιούχους, καθώς δεν μπορούν σήμερα να παίρνουν τέσσερις φορές πάνω η επικουρική σύνταξη από αυτή που παίρνει ο μέσος Έλληνας».

    Όμως ενώ όλα έδειχναν ότι θα βρισκόταν λύση, το θέμα τινάχτηκε και πάλι στον αέρα.

    Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η Εθνική θα προσφύγει στα δικαστήρια διότι η τροπολογία «γεννά» την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 250 εκατ. ευρώ και μάλιστα άμεσα (δηλαδή 40 εκατ ευρώ επί 5 χρόνια συν τα ποσά των δώρων).

    Το άλλο αγκάθι είναι ότι ενώ οι δύο πλευρές –υπουργείο και τράπεζα- είχαν συμφωνήσει να διατυπωθεί η τροπολογία με τρόπο που να φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ποσό θα καταβαλλόταν ως ασφαλιστική εισφορά των εν ενεργεία δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ (είναι περίπου 4.500) και όχι ως συμμετοχή της ΕΤΕ.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με την τροπολογία παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η αναλογιστική μελέτη –που θα γίνει για μετά την 5ετία- να υποχρεώσει την ΕΤΕ να συνεχίσει να καταβάλλει χρήματα.

    Σήμερα οι συνταξιούχοι είναι 17.500 άτομα που λαμβάνουν επικουρική από το ΛΕΠΕΤΕ και οι εν ενεργεία εργαζόμενοι- που πληρώνουν δηλαδή εισφορές- 4.500 άτομα. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει πως η ρύθμιση που ψηφίστηκε «εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την τράπεζα», διότι δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων.

    Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου.

    Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει).Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας), θεσμοθετήθηκε το 1949 με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας, ύστερα από συμφωνία με τη Συνδικαλιστική Εκπροσώπηση των Εργαζομένων στην ΕΤΕ. Και για σχεδόν 50 χρόνια ήταν οικονομικά βιώσιμος.

    Η αντίστροφη πορεία άρχισε από το 1996 και μετά…Οι λόγοι που ο ΛΕΠΕΤΕ έφτασε σε αδιέξοδο ήταν τρεις:

    1. Το 1996 η διοίκηση της Εθνικής, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΥΕΤΕ, προχώρησε στην αναδρομική αύξηση κατά 58% των καταβαλλόμενων επικουρήσεων, στην αναπροσαρμογή της χορηγούμενης επικούρησης, έκτοτε υπολογίζεται σε ευρύτερη βάση των μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων, ενώ από το 1996 μέχρι και το 2008 οι ετήσιες αυξήσεις είναι ίδιες με εκείνες που προβλέπονται από τις κλαδικές ΣΣΕ της ΟΤΟΕ για τους εν ενεργεία υπαλλήλους της ΕΤΕ.

    2. Δεν καταβλήθηκε κανένα ποσό από την τράπεζα στον ΛΕΠΕΤΕ για τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις που άρχισαν το 1999, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος 3371/2005 (άρθρο 69). Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους δεν διεκδίκησαν την καταβολή των ποσών που προβλέπει ο νόμος.

    3. Η ρύθμιση του νόμου 3371/2005, που προβλέπει ότι από 1/1/2005 οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν ασφαλίζονται στον ΛΕΠΕΤΕ, αλλά στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Δηλαδή δεν μπαίνει νέο αίμα εισφορών στο ταμείο με αποτέλεσμα ο ΛΕΠΕΤΕ να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ