• Τράπεζες

    Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της νέας επικεφαλής του SSM στην Αθήνα

    Κλαούντια Μπουτς, SSM

    Κλαούντια Μπουτς, SSM


    Την Ελλάδα επέλεξε για την πρώτη εκτός Φρανκφούρτης επίσκεψη η νέα επικεφαλής του SSM Κλαούντια Μπουχ, δίνοντας με την κίνηση αυτήν το στίγμα της νέας εποχής που ανοίγεται για τις ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη.

    Ο SSM παρακολουθεί στενά τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας καθώς οι τράπεζες, έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, επιστρέφουν σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, γράφουν κέρδη, έχουν πετύχει μονοψήφια ποσοστά στα «κόκκινα» δάνεια, επιτυγχάνουν τους τους που θέτει ο επόπτης, πέρασαν με επιτυχία τα τελευταία stress test.

    Χθες η Κλαούντια Μπουχ, διάδοχος του Αντρέα Ενρία, που ανέλαβε το τιμόνι του SSM στις 2 Ιανουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board), Ντομινίκ Λαμπουρέ, και συναντήθηκαν με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

    Ακολούθησε συνάντηση με τους CEOs των τραπεζών κ.κ. Χρήστο Μεγάλου –Πειραιώς, Παύλο Μυλωνά– Εθνική, Φωκίωνα Καραβία– Eurobank, Β. Ψάλτη -Alpha Bank, την κα. Ελένη Βρεττού- Attica Bank, όπως και με τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

    Αν και η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν σήμερα τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα:

    -Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Πειραιώς, με τη διάθεση όλου ή μέρους του 27% που κατέχει στην τράπεζα μέσα στον Φεβρουάριο και την διάθεση μέσα στο χρόνο του υπόλοιπου 18% που κατέχει στην Εθνική.

    -Η επιστροφή των τραπεζών σε καθεστώς διανομής μερισμάτων.

    -Η πλήρης απαλλαγή τους από τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που θα επιταχυνθεί και μέσα από τις εγγυήσεις των 2 δις ευρώ του «Ηρακλή 3».

    -Η πορεία της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, που θα δημιουργήσει μία ισχυρή μη συστημική τράπεζα που θα εστιάσει στην χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Συζητήθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν τον αναβαλλόμενο φόρο, την πιστωτική επέκταση, τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

    Και η Κλαούντια Μπουχ αναγνώρισε πως οι Ελληνες τραπεζίτες που βρέθηκαν –λόγω της 10ετούς κρίσης- στο περιθώριο, με γρήγορο βηματισμό κατάφεραν να κλείσουν την «ψαλίδα» διαφοράς που είχαν οι ελληνικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές.

    Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Συνάντηση με τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών SRB και SSM

    Eurobank: Γιατί αναμένεται να φρενάρει η ελληνική οικονομία το 2024

    Alpha Bank: Γιατί «τρέχει» το ελληνικό real estate



    ΣΧΟΛΙΑ