• Τράπεζες

    Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι του SSM στις τράπεζες

    • NewsRoom


    Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, μετά τον πρώτο έλεγχο που έγινε σε δύο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και, συγκεκριμένα, στα χαρτοφυλάκια της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος έδειξε μεν την ανάγκη να δημιουργηθούν «κεφαλαιακά μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που εξακολουθούν να υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τους, αλλά τα πρόσθετα κεφάλαια που κρίνονται απαραίτητα διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

    Συγκεκριμένα, για τη μεν Εθνική Τράπεζα, ο έλεγχος «έδειξε» πρόσθετα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, για τη δε Alpha Bank 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, το συνολικό ποσό και για τις τέσσερις τράπεζες θα ανέλθει στο επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ.

    Μετά τις Εθνική και Alpha Bank σειρά παίρνουν αυτήν την εβδομάδα Eurobank και Πειραιώς.

    Ο λογαριασμός του IFRS 9

    Στον λογαριασμό των 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα προστεθεί στη συνέχεια και το κόστος των πρόσθετων προβλέψεων που επιβάλλει η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

    Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, ο λογαριασμός που θα δώσουν οι τράπεζες στον SSM, στα τέλη του χρόνου, αναμένεται να είναι βαρύτερος, αφού το νέο λογιστικό πρότυπο προβλέπει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα σχηματίζουν προβλέψεις με βάση τις πιθανές μελλοντικές ζημιές και όχι εκείνες που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το εν λόγω κόστος υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να δείξουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων 2,5-3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό για τις τράπεζες στα 9,5 δισ. ευρώ, ποσό που οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν με σειρά δράσεων τις οποίες και υποχρεούνται να υποβάλουν στον SSM και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνέδριο Capital Link: Αισιόδοξος ο Ν. Καραμούζης για τα αποτελέσματα των stress tests

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: X. Μεγάλου: Θα μειώσουμε τα NPEs κάτω από 10 δισ. ευρώ ως το 2020

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λ. Φραγκιαδάκης (ΕΤΕ) : Ορατά τα σημάδια ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ