• Τράπεζες

    Τι χωρίζει τράπεζες και υπουργείο για το σχέδιο «Ηρακλής»

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες …

    Αυτό επιβεβαιώνει η εξέλιξη της διαβούλευσης για το σχέδιο «Ηρακλής», που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

    Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στον οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 30 δις ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των CEO των τραπεζών κ. Βασίλη Ψάλτη από την Alpha Bank, Παύλου Μυλωνά από την Εθνική Τράπεζα, Φωκίωνα Καραβία από τη Eurobank, Χρήστο Μεγάλου από την τράπεζα Πειραιώς και Θεόδωρου Πανταλάκη από την Attica Bank με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό.

    Αν και όπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά των τραπεζών η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ανοιχτά παραμένουν μια σειρά κρίσιμα θέματα για τα οποία, όπως σημειώνεται υπάρχει δρόμος ακόμα, καθώς είναι και αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία του μηχανισμού.

    Η εποπτεία της διαβούλευσης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επιχειρήθηκε πάντως να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, που χαρακτηρίστηκαν από εντάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς κρίσιμα θέματα φαίνεται να χωρίζουν ακόμη τα δύο μέρη

    Τα επίμαχα θέματα είναι η ποιότητα των κόκκινων δανείων που θα αναλάβει να εγγυηθεί το δημόσιο και το ύψος της κεφαλαιακής επιβάρυνσης που θα επιφέρει για τις τράπεζες. Εξίσου σημαντικό είναι και ο τρόπος που θα υπολογιστεί η καταβολή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες προς το δημόσιο για το senior τμήμα των ομολόγων.

    Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εντάξει στο μηχανισμό και να εγγυηθεί κατά το δυνατόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υψηλές πιθανότητες ανάκτησης, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί για αυτή την κατηγορία των δανείων. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα εκδοθούν senior, mezzanine και junior τίτλοι και το δημόσιο θα δώσει την εγγύησή του για τα υψηλής διαβάθμισης δάνεια.

    Κρίσιμο θέμα είναι επίσης η κεφαλαιακή επιβάρυνση που θα προκύψει για τις τράπεζες και το κατά πόσο ο SSM θα αποδεχθεί να εξαιρέσει αυτό το τμήμα των ομολογιών από τα risk weight assets.

    Σημαντικό θέμα από την πλευρά των τραπεζών είναι το κατά πόσο η προμήθεια που θα κληθούν να πληρώσουν για την παροχή εγγύησης από την πλευρά του δημοσίου, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,7%, θα λογιστικοποιηθεί εφάπαξ ή τμηματικά. Η εφάπαξ καταβολή θα επιβαρύνει την κερδοφορία και κατά συνέπεια θα επηρεάσει και τα κεφάλαιά τους, στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν ότι οι τράπεζες έχουν άλλωστε ζητήσει να πληρώσουν οι ίδιες την προμήθεια και όχι το SPV που θα δημιουργηθεί και το ποσό αυτό να συμψηφιστεί με αναβαλλόμενο φόρο, όρος ωστόσο που προσκρούει στη DG Comp που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση του μηχανισμού.

    Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στην DG Comp και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η έγκριση αναμένεται πριν το τέλος του μήνα, προκειμένου να θεσμοθετηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ