ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΗΠΑ: Πτώση στις αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις 207.000 – Περιορισμένες παραμένουν οι απολύσεις
Η ελληνική οικονομία διατήρησε τον ρυθμό μεγέθυνσης στο 2,1% το 2025, με ενίσχυση της ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο κατά 2,4%, υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ27 (1,4%). Όπως επισημαίνει το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% το δ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω ανόδου των εξαγωγών αγαθών (7,1%), ενώ οι υπηρεσίες κατέγραψαν μικρή πτώση (-1,1%).
Επιπλέον, η μείωση της ανεργίας συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, στο 8,7%, με υποχώρηση κατά 15,9% στον αριθμό των ανέργων σε σύγκριση με πέρυσι. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στις 107,7 μονάδες, από 105,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με άνοδο σε όλους τους τομείς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι προσδοκίες στη βιομηχανία ενισχύθηκαν σημαντικά τον ίδιο μήνα, στις 110,7 μονάδες, υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα (110,1 μον.).
Συγχρόνως, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε μείωση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση παρουσίασε άνοδο 5,5%, έναντι μείωσης -0,6% στην ΕΕ27. Η εγχώρια μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές της βιομηχανίας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 4,0%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα €4,4 δισ. από €3,8 δισ. ένα έτος πριν. Η απασχόληση στη βιομηχανία αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο κατά 0,7%, φτάνοντας τα 431,8 χιλ. άτομα, ενώ στο σύνολο της οικονομίας η αύξηση ήταν 1,7%, με 4.352,4 χιλ. άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας το 2025, καταγράφηκε οριακή άνοδος κατά 0,2%, έναντι αύξησης 1,3% στην ΕΕ. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε για όλους τους τομείς κατά 1,6%, χαμηλότερα από το 2024 (4,1%). Η μεταποίηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε κατά 1,8%, έναντι 1,1% το 2024, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον εξοπλισμό μεταφορών, στα βασικά μέταλλα και στα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Συνολικά, η ελληνική οικονομία εμφάνισε σταθερή ανάπτυξη, με βελτίωση της απασχόλησης, ενίσχυση των εξαγωγών και θετικά σημάδια στη βιομηχανική δραστηριότητα για το 2025.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παρί Σεν Ζερμέν: Το… deal του αιώνα για το «Παρκ ντε Πρενς»! Ο ρόλος του Αλ Κελαϊφί και η πολιτική στροφή
- Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ανάρτηση που συνδέει τον Λευκό Οίκο με ένα από τα μεγαλύτερα crypto καζίνο παγκοσμίως
- Το σχέδιο Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές και η Συνταγματική Αναθεώρηση
- Εθνική Ασφαλιστική: Πουλάει πέντε ακίνητα αξίας €44 εκατ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.