• Τράπεζες

    Θρίλερ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ – Στα 1.000 ευρώ τουλάχιστον ο κατώτατος μισθός στις τράπεζες

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ


    Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της ΟΤΟΕ με αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα συμφωνία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», χθες έγινε άλλο ένα μικρό βήμα από την πλευρά των τραπεζών, προτείνοντας επιπλέον αύξηση 0,25%, φτάνοντας το ποσοστό από 4,75% σε 5% σε βάθος τριετίας (υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με αρχική πρόταση για αυξήσεις 3% σε βάθος τριετίας).

    Το νέο ποσοστό, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπάλληλων που επιμένουν σε υψηλότερη αύξηση των μισθολογικών απολαβών μεταξύ 8-9%, έχοντας όμως ήδη εξασφαλίσει ότι ο κατώτατος μισθός στις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι ο μισθός για το κατώτατο κλιμάκιο στις τράπεζες σήμερα είναι 966 ευρώ και με αύξηση 5% θα φτάσει τα 1.014,3 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», οι δυο πλευρές αντάλλασσαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διατάξεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σήμερα το μεσημέρι στις 12. Οι δυο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να καταβάλλουν η κάθε μια από την πλευρά της, την ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

    Για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, σε εκκρεμότητα παραμένει όχι μόνο το ποσοστό της αύξησης των μισθών των τραπεζοϋπάλληλων, αλλά και η διάταξη που θα περιλαμβάνει την ρήτρα απασχόλησης για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες. Όπως είχε γράψει το «Mononews», συνδικαλιστικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι «Ακόμη και αν βρεθεί η χρυσή τομή στο μισθολογικό ζήτημα, εάν δεν υπάρξει δέσμευση από πλευράς των τραπεζών για ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, είναι αδύνατον να υπάρξει συνολική συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο». Όπως αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και μετασχηματισμό και να πραγματοποιούν συνεχώς και απολύσεις.

    Ωστόσο οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.

    Ενώ στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.

    Ακόμη οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

    Διαβάστε επίσης

    «Μικρό καλάθι» στις οικονομικές διεκδικήσεις των συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ κρατάνε οι τράπεζες –Τι ισχυρίζονται οι επικεφαλής HR

    «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ – τραπεζών η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ