• Οικονομία

    Πτωχευτικός: Παράταση στην παράταση για το Φορέα Ακινήτων – Η άτυπη συμφωνία των τραπεζών και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

    Τράπεζες - προγραμματίζουν το κλείσιμο 120 καταστημάτων φέτος

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Στα… χέρια των τραπεζών παραμένει η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας τους, μετά τη νέα τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος μπορεί να αντικαταστάθηκε στον πρόσφατα ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων, ωστόσο παραμένει στη θέση του, καθώς γνωρίζει τις διαδικασίες για τον πτωχευτικό νόμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ενημερώθηκαν πως η δημιουργία του νέου ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο για να παραμείνουν σε αυτά με δικαίωμα επαναγοράς μετά από 12 χρόνια) δεν θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά στις αρχές του 2023.

    Έτσι, δημιουργείται ένα «κενό» στο χρονοδιάγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς δεν υπάρχει κανένα επίσημο πλαίσιο προστασίας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως το οικονομικό επιτελείο πρότεινε στα τεχνικά κλιμάκια να υπάρχει μια νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αποτυπωθεί σε νόμο του κράτους η προστασία της α’ κατοικίας, μέχρι να δημιουργηθεί ο Φορέας, ωστόσο αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η όποια προστασία να παραμείνει σε άτυπη μορφή, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες.

    Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι διατεθειμένα να προβούν σε πλειστηριασμούς των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς πέραν από χαμηλής αξίας, θεωρείται ότι δεν θα τύχουν και της καλύτερης αντιμετώπισης σε επικοινωνιακό επίπεδο, εν μέσω πανδημίας.

    Τα κριτήρια

    Για να θεωρηθεί κάποιος ευάλωτος θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: ο άγαμος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

    Για ζευγάρι το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.500 ευρώ και η αξία της κατοικίας τις 135.000 ευρώ, για τριμελή οικογένεια το εισόδημα αυξάνεται στις 14.000 ευρώ και αξία κατοικίας στις 150.000 ευρώ, ενώ για τετραμελή οικογένεια στις 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αξία κατοικίας.

    «Κρύβονται» μπαταχτσήδες

    Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν απέφυγαν και τις… αιχμές, καθώς όπως επεσήμαναν από τα 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δηλώσει πρόθεση πτώχευσης, θεωρούν πως μόνο τα 100 θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία, μόλις δημιουργηθεί ο Φορέας. Στην πράξη, οι θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που «κρύβονται» πίσω από την άτυπη προστασία της α’ κατοικίας, αφού μόλις έρθει η «ώρα της κρίσης» μπορούν να επικαλεστούν ότι βρήκαν… εισόδημα και δεν επιθυμούν να πτωχεύσουν.

    Άλλωστε, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η δήλωση για την πρόθεση πτώχευσης δεν είναι δεσμευτική για έναν δανειολήπτη και ανά πάσα στιγμή – μέχρι να ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία του Φορέα – μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του.

    Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι όλοι οι δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια, ακόμα και τα ευάλωτα νοικοκυριά (που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πτωχεύσουν) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλειστηριασμών, εφόσον δεν έρθουν σε διακανονισμό με την τράπεζά τους.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Το μήνυμα για τους Γ.Γ. Καλύβα και Κουρμούση που αποχωρούν

    Φώτης Κουρμούσης – Έρχεται το «τσεκ απ» για τη διάγνωση χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων

    Πληθωρισμός: Νέα εκτόξευση τον Δεκέμβριο στο 5,1% – Στα ύψη οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ