• Τράπεζες

    Θα έχει αμερικανικό χρώμα η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Yπό εξέταση οι δεσμευτικές προσφορές που λάβαμε

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Το διπλό στοίχημα της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank ξεκίνησε και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους από 120-240 εκατ. ευρώ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    Μέχρι στιγμής οι εν δυνάμει στρατηγικοί επενδυτές δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και βρίσκονται σε συζητήσεις με τους συμβούλους της τράπεζας, πριν καταλήξουν στην τελική τους απόφαση. Απόφαση που θα εξαρτηθεί και από στη στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι από την περασμένη Δευτέρα ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 68,2%.

    Επίσης το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών έχει περιοριστεί στο 14,7% από 46,32% που ήταν πριν, ενώ και το ποσοστό του ΕΦΚΑ έχει μειωθεί σημαντικά στο 10,3% από 32,34%.

    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι συμμετέχοντες στις διεργασίες ιδιωτικοποίησης τηρούν σιγή ιχθύος.

    Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα προχωρήσει με τη συμμετοχή του ΤΧΣ –όπως είναι αναμενόμενο–, του στρατηγικού επενδυτή αλλά και του ΤΜΕΔΕ.

    Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει αμερικανικό χρώμα. Και δείχνουν προς την πλευρά της Bain και της JC Flowers.

    Από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των συμβούλων της Attica Bank των Axia Ventures και Euroxx και του ΤΧΣ για τα επόμενα βήματα και φυσικά τη μετοχική στάση που θα τηρήσει το Ταμείο.

    Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι ο επενδυτής θα εισέλθει στην τράπεζα με πλειοψηφικό ποσοστό και ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός.

    Πρώτα λοιπόν πρέπει να «κλειδώσει» ο επενδυτής και το ποσοστό συμμετοχής του στην αύξηση. Αυτό θα κρίνει και πιο θα είναι το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ, όπως και του ΤΜΕΔΕ, που σύμφωνα με κάποιες πηγές θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα της πράσινης μετάβασης

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ σε τέσσερις τομείς της οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ