• Τράπεζες

    Θ. Πελαγίδης (ΤτΕ): Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ δεν αφήνουν μια κυβέρνηση να κάνει «ό,τι νομίζει»

    • NewsRoom

    Ο υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, οικονομολόγος Θεόδωρος Πελαγίδης


    «Κάθε κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μια πολιτική αλλά οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν της αφήνουν περιθώρια να κάνει ‘ό,τι νομίζει’», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, εκτιμώντας παράλληλα ότι «Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια».

    Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Πελαγίδης επεσήμανε ότι από το 2010 υπάρχει ένας εξορθολογισμός στην κατάρτιση και τη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με ανώτατα όρια δαπανών και μεσπρόθεσμες δεσμεύσεις οι οποίες εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες. Ισχύουν δε όπως είπε και αιρεσιμότητες για τα κονδύλια που απορροφά η χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μηχανισμοί αυτοί αποτρέπουν τις υπερβάσεις λόγω του πολιτικού κύκλου, που υπήρχαν παλαιότερα στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. «Εάν ο προϋπολογισμός έχει κάποια απόκλιση από τις προβλέψεις, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομία σημείωσε μια υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια, η οποία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ταμείο  επέτρεψε στην κυβέρνηση να τροφοδοτήσει την οικονομία εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αλλά και να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

    Σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι το μέγεθος που έχει σημασία.

    Μάλιστα είπε ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει μια ικανοποιητική μεγέθυνση τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ οι οποίες «ερμηνεύονται από την αγορά ότι προοιωνίζονται δύο ακόμα αυξήσεις 0,25 της μονάδας η κάθε μία και μετά αναμονή».

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, διευκρίνισε ότι σε χώρες όπως της Βαλτικής αλλά και της Γερμανίας είναι διπλάσιος από ότι στην Ελλάδα και ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαφοροποιήσεις μέσα στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

    Ανέφερε ακόμη ότι «οι ενδείξεις, κυρίως στις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο οδηγείται σε κάμψη, αλλά μένει να φανεί η επίδραση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες τα προβλήματα που υπήρχαν στην ενέργεια».

    Τέλος, ενημέρωσε ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. σημειώνουν περιορισμένη αποκλιμάκωση, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα παραμείνουν ψηλά και το επόμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης: 

    MIG: Στην Strix το 79,3% των μετοχών που κατείχε στην Attica Group – Πλήρης εξόφληση του δανεισμού ύψους €443,8 εκατ

    Eurobank: Μείωση της ανεργίας, με φρένο στην απασχόληση



    ΣΧΟΛΙΑ