• Τράπεζες

    Στουρνάρας: Μόνο με μια «bad bank» μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα «κόκκινα δάνεια»

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) της Ευρωζώνης προκειμένου να απομακρυνθούν «τοξικά» δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

    Το σχέδιο για την αντιμετώπιση δανείων που έχουν μείνει από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 προωθείται από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ που ανησυχούν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)

    Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζει σφοδρή αντίσταση εντός της Κομισιόν, όπου αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι να παρακάμψουν τους κανονισμούς που προβλέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες μόνο μετά τη διαδικασία εξυγίανσης που επιβάλλει ζημιες σε μετόχους και ομολογιούχους.

    «Το μάθημα της κρίσης είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας.

    «Θα μπορεί η τράπεζα να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Αλλά θα πρέπει να γίνει γρήγορα», προσθέτει.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Eυρωζώνη και αποτελεί κληρονομιά της κρίσης χρέους 2010-15 που ώθησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το Eυρωζώνη.

    Οι ελληνικές τράπεζες τα τέσσερα χρόνια έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια τους περίπου κατά 40% . Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το σχέδιο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ NPL, αυτό βέβαια όπως αναφέρει το δημοσίευμα μπορεί να «φερνάρει» λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξυγιάνουν οι τράπεζες γρήγορα τους ισολογισμούς τους είναι μέσω μιας bad bank.



    ΣΧΟΛΙΑ