• Τράπεζες

    Attica Bank: Μέχρι το τέλος Απριλίου η ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank.

    Ωστόσο είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα και διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε η τράπεζα να πάει στην αύξηση με την Thrivest στο πλευρό της.

    Συγκεκριμένα:

    -Η Thrivest συνεχίζει τον έλεγχο των στοιχείων της τράπεζας. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες οπότε θα υπάρξει και η πρόταση προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την συμμετοχή της στην ΑΜΚ. Ωστόσο έχουν γίνει συζητήσεις με το Ταμείο και τους όρους που βάζει το σχήμα Δ. Μπάκου- Γ. Καϋμενάκη- Αλ. Εξάρχου, για τη συμμετοχή του στην αύξηση με ποσό ως 100 εκατ. ευρώ.

    -Οι  Bain και Fortress «σκανάρουν» τα χαρτοφυλάκια των 2,6 δισ. ευρώ  «κόκκινων» δανείων της Attica Bank. Όλα δείχνουν πως προς το παρόν το  χαρτοφυλάκιο «Astir 1» είναι εκείνο που θα μεταβιβαστεί σε επενδυτή.

    -Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 στο τέλος Μαρτίου.

    -Θα πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νέο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, το οποίο αναμένεται να πάρει έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας αύριο Τετάρτη.

    Και την ίδια ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ξεκαθαρίσει –παρά τον έλεγχο που διενήργησε- τι ακριβώς «παίζει»  με τη μετοχή της τράπεζας.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Thrivest, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αγοράσει μετοχές της Αττικής από το ταμπλό, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να γίνει μέρος της χειραγώγησης.

    Μάλιστα τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν ενημερωθεί από την Thrivest, ότι η συμμετοχή της στην αύξηση θα γίνει με την αγορά αδιάθετων μετοχών.

    Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται και στην ανησυχία της ΤτΕ για τη χειραγώγηση της μετοχής, αλλά και για την «αδράνεια» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την αύξηση κεφαλαίου.

    Τα σημεία «κλειδιά» για να προχωρήσει η Thrivest και να συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση είναι κυρίως τρία:

    -Να πωληθούν τα χαρτοφυλάκια Astir 1, Metexelixis, Omega, ύψους περί τα 2,2 δις ευρώ.

    -Η συμμετοχή στην αύξηση θα γίνει μέσω αδιαθετων

    -Να υπάρξει συμφωνία για τη  δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Με την ένωση δηλαδή της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Αττικής. Και φυσικά ποια θα είναι η σχέση ανταλλαγής.

    Και φυσικά η αύξηση που θα «τρέξει» τώρα είναι το πρώτο βήμα, αφού θα χρειαστεί και δεύτερη αύξηση –ενδεχομένως το 2024-, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 300 εκατ ευρώ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της CEO της  Attica BankΕλένης Βρεττού να «καθαρίσει» και να επαναφέρει σε ορθή πορεία την τράπεζα, όπως στηρίζει και την είσοδο της Thrivest.

    Σε ότι αφορά τώρα τις πωλήσεις των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων της Attica Bank, ο στόχος για την Ελένη Βρεττού,  είναι μέσα στον Μάρτιο να έχει υπογραφεί η συναλλαγή για την  πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1, που θα είναι και το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την αγορά, ότι η διοίκηση   υλοποιεί το σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας και την μείωση των NPEs.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η τιμή  για το χαρτοφυλάκιο Astir 1 –το οποίο έχει καλά χαρακτηριστικά και  επαρκείς προβλέψεις-, θα είναι εντός των πλαισίων  που θα είναι αποδεκτά από την τράπεζα και  σύμφωνα με το business plan.

    Η τιτλοποίηση Astir 1, ύψους 320 εκατ ευρώ, περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και είναι αυτή που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η λύση της πώλησης έχει προκριθεί και για την τιτλοποίηση Metexelixis των 670 εκατ. ευρώ, την διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Qquant, ενώ επενδυτής αναζητείται και για το χαρτοφυλάκιο Omega των 1,3 δις ευρώ.

    Τέλος  το χαρτοφυλάκιο Astir II, των 370 εκατ ευρώ, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνει στην τράπεζα καθώς έχει καλές προοπτικές ανάκτησης.

     Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Νέα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 2,30%

    Optima για Τράπεζα Πειραιώς: Βλέπει κέρδη €584,1 εκατ. για το 2022 – Σύσταση “buy” και τιμή-στόχος τα 2,8 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ