Τράπεζες

Στο Λονδίνο για επαφές με επενδυτές η διοίκηση της Alpha Bank

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Σειρά επαφών πραγματοποιεί από αύριο, Tρίτη η διοίκηση της Alpha Bank, η οποία μεταβαίνει στο Λονδίνο για διήμερες συναντήσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης για το σχέδιο Galaxy.

Ο CEO του ομίλου της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, συνοδευόμενος από το CFO, κ. Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου και στελέχη του IRD θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη της Citi και της HSBC, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ενημερωτικό για την τιτλοποίηση-μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy, που περιλαμβάνει δάνεια έως και 12 δισ. ευρώ, θα δοθεί στους επενδυτές στις αρχές Δεκεμβρίου, με στόχο οι προσφορές να υποβληθούν τον προσεχή Ιανουάριο.

Το μέγεθος της τιτλοποίησης, που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης την περασμένη εβδομάδα, προεξοφλεί την προσέλκυση των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, που, εκτός από τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν, θα αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης που θα δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά, την Cepal. Το σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προβλέπει μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20%, από 44% που είναι σήμερα και υποχώρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022.

Το σχέδιο Galaxy θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις:

• Πρώτον, την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 12 δις ευρώ, κάνοντας χρήση του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων έως και 3,7 δις ευρώ. H επιτυχία της τιτλοποίησης συνδέεται με την εξασφάλιση από τον SSM ότι τα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα έχουν μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια. Εκτός από τo senior τμήμα των ομολόγων που θα εκδοθεί, η τράπεζα θα διαθέσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), για τα οποία έχει ανοίξει ήδη τη διαδικασία για την αξιολόγησή τους, όπως απαιτεί το σχέδιο «Ηρακλής». Τα δάνεια που θα ενταχθούν στην τιτλοποίηση θα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα «βαθιά κόκκινα», απαλλάσσοντας την τράπεζα από το χειρότερο κομμάτι των NPEs.

• Δεύτερον, τη μεταφορά του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης Cepal Hellas, στην οποία η Alpha Bank θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 100% από 40% σήμερα, εξαγοράζοντας το ποσοστό που διαθέτει η Centerbridge. Η τράπεζα σκοπεύει να αναθέσει στη νέα Cepal που θα δημιουργηθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, δηλαδή πέραν των 12 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης και άλλων 7 δις ευρώ, αποδίδοντας στη συνεργασία στρατηγικό χαρακτήρα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της. Η νέα Cepal, στην οποία θα μεταφερθεί προσωπικό 800 υπαλλήλων που σήμερα εργάζεται στη διεύθυνση καθυστερήσεων της Alpha Bank, θα πωληθεί σε επενδυτή που θα αγοράσει το τμήμα των ομολόγων ενδιάμεσης διαβάθμισης, το οποίο θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Η μεταφορά θα γίνει επίσης με διαδικασίες-εξπρές, ακολουθώντας τη διαδικασία TUPE (Transfer of undertakings) που προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία και η οποία επιτρέπει την απόσχιση, ουσιαστικά, μιας δραστηριότητας με την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη νέα εταιρεία.

• Τρίτον, την απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, έτσι ώστε από τη ζημία που θα προκληθεί να αποφευχθεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο. Η επίπτωση στα κεφάλαια έχει υπολογιστεί έως και 2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, θα απορροφηθεί πλήρως και οι εποπτικοί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν σε καμία χρονική στιγμή, καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής, κάτω του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου. Ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας θα διαμορφωθεί, στο τέλος του 2022, στο 17% από 18% σήμερα.ΣΧΟΛΙΑ