• Τράπεζες

    Στη Βουλή το ζήτημα των κόκκινων δανείων – Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους όλες οι πλευρές στην Επιτροπή Οικονομικών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταίκούρας, Γιώργος Ζαββός, Γιάννης Στουρνάρας, Γιώργος Χαντζηνικολάου, Τάσος Πανούσης, Φώτης Κουρμούσης


    Ο «Ηρακλής» που καθάρισε τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά  δάνεια 32 δισ. ευρώ, ηbad bankτης Τράπεζας Ελλάδος, η διοχέτευση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί και η Δεύτερη Ευκαιρία,  θα αποτελέσουν σήμερα στις 10 το πρωί το αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της  Βουλής, τη σύγκλιση της οποίας ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας,  ο υφυπουργός Οικονομικών  αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ. Γιώργος Ζαββός, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών –και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς- κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο πρόεδρος της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις κ. Τάσος Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας  Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, θα παρουσιάσουν στοιχεία στην Επιτροπή, θα αναφερθούν στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, και στις θεσμικές  παρεμβάσεις  στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις «πριν ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πλήξει θανάσιμα την οικονομία, τους δανειολήπτες και το τραπεζικό σύστημα». Ενώ θα ζητήσει να λάβει απάντηση και σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία bad bank.

    Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών θα αναφερθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες που συνέβαλαν στη μείωση των προβληματικών δανείων, όπως το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» που περιόρισε μέσα σε 11 μήνες το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών κατά 32 δισ ευρώ. Ενώ η Κομισιόν έχει ήδη δώσει την έγκριση της για την επέκταση με το «Ηρακλής ΙΙ», με στόχο νέες τιτλοποιήσεις ύψους 30 με 32 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2022.

    Θα παρουσιάσουν στοιχεία για τα μορατόρια, στα οποία βρέθηκαν δάνεια 21 δισ. ευρώ, που μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις έφτασαν τα 27,5 δισ/ ευρώ.

    Ο κ. Χαντζηνικολάου θα παρουσιάσει τις δράσεις που ανέλαβαν οι τράπεζες το 2020 για τη στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία.

    Ωστόσο θα επαναλάβει πως οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν αφερέγγυα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία νέου κύματος «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τις τράπεζες τα κορωνοδάνεια θα διαμορφωθούν στα 5-6 δισ. ευρώ.

    Αναφορά θα κάνει και στις νέες χρηματοδοτήσεις καθώς αναμένεται αξιοποίηση των 13 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό που θα υπερδιπλασιαστεί με τη μόχλευση μέσω τραπεζικού δανεισμού.

    Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί στο σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank, που στόχο έχει να περιορίσει το απόθεμα των καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και να διευθετήσει το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Το σχέδιο εκκρεμεί προς έγκριση από την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης θα παρουσιάσει επίσης στοιχεία για τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν οι servicers.



    ΣΧΟΛΙΑ