• Τράπεζες

    Στενεύουν τα περιθώρια για υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ Τραπεζών – Εργαζομένων

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ

    Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος ΟΤΟΕ


    Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των τραπεζών και της ΟΤΟΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μετά και την τρίτη κατά σειρά συνάντηση των δύο πλευρών.

    Οι προτάσεις που κατέθεσαν στην διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των Τραπεζών για τα μισθολογικά θέματα της Κλαδικής ΣΣΕ, απέχουν πολύ ακόμα από τις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ και απερρίφθησαν από την πλευρά των εργαζομένων.

    Μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι το ύψος των αυξήσεων για την επόμενη τριετία με τους εργαζομένους να ζητούν 12% και τις τράπεζες να αντιπροτείνουν μόλις 3%. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δικαιολόγησαν τις θέσεις τους επικαλούμενοι τη δύσκολη συγκυρία και τις πρόσθετες αβεβαιότητες που η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν για την οικονομία και για τον κλάδο.

    Σύγκλιση ωστόσο καταγράφεται για τα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων όπως η τηλεργασία, που αποκάλυψε το «Mononews»και το καθεστώς των αδειών.

    Τα επιχειρήματα της ΟΤΟΕ

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ μεεπιχειρήματα ξεκαθάρισαν ότι :

    •​Η αρνητική συγκυρία, με κύριο γνώρισμα την ανάφλεξη του πληθωρισμού, πλήττει πρώτα και κύρια το εισόδημα των εργαζομένων, κάτι που οφείλουν και επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη και οι εργοδότες του κλάδου αλλά και η κυβέρνηση.

    •​Από τα αποτελέσματα των Τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις ίδιες τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις των CEOs, επιβεβαιώνεται, η σημαντική βελτίωση των βασικών μεγεθών, η βιωσιμότητα και η ενίσχυση της κερδοφορίας των Τραπεζών, καθώς και οι θετικές προοπτικές για την πορεία τους.

    •​Οι εργαζόμενοι στην 10ετή περίοδο της οικονομικής κρίσης έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις Τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη.

    •​Τώρα είναι η σειρά των Τραπεζών, να γυρίσουν σελίδα και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη και να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια.

    Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς η όποια συμφωνία πρέπει να υπογραφεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι εάν στην 4η κατά σειρά συνάντηση διαπιστωθεί ότι τα περιθώρια συμφωνίας αυξημένα ο διάλογος θα συνεχιστεί και μετά το τέλος Μαρτίου.

    Η ΟΤΟΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις, εντείνει τις ενέργειες ενημέρωσης και κινητοποίησης των Συλλόγων και θέτει τον κλάδο σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γ. Μότσιος ενημέρωσε χθες σε ευρεία τηλεδιάσκεψη περισσότερους από 300 τραπεζοϋπαλλήλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους για τις εξελίξεις, οι οποίοι ζήτησαν από τον πρόεδρο να επιμείνει σε μεγαλύτερες αυξήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΟΤΟΕ: Χωρίς αποτέλεσμα η 3η συνάντηση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες

    Τις μειώσεις μισθών από το 2013 ζητάνε πίσω οι τραπεζοϋπάλληλοι – Νέο πλαίσιο τηλεργασίας με μηνιαία αποζημίωση 70 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ