• Τράπεζες

    Σταύρος Ιωάννου στο Bloomberg: Η Eurobank σχεδιάζει την επέκταση της σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία και Ισραήλ

    • Bloomberg
    Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής CEO Eurobank

    Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής CEO Eurobank


    Η Eurobank σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ντουμπάι, της Ινδίας και του Ισραήλ, στοχεύοντας σε πλούσιους πελάτες, καθώς  επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες.

    «Για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν αυξηθούν οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείσαι», δήλωσε στο Bloomberg ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank.

    «Αυτές είναι ακόμη υπό ανάπτυξη αγορές wealth management στις οποίες πρέπει να μπεις αρκετά νωρίς για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες», πρόσθεσε.

    Οι αυξημένες φιλοδοξίες της Eurobank αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους που άφησε τις τράπεζες με επιβάρυνση πάνω από 100 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια.

    Ακολουθώντας τους εγχώριους ανταγωνιστές της, η τιμή της μετοχή της Eurobank έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 46% φέτος, με μοχλό την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα.

    Οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές

    Η Eurobank έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και το Λονδίνο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τη μονάδα Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία προσθέτοντας 400 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 100 εκατ. ευρώ σε νέες καταθέσεις.

    Αύξησε επίσης το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα στο 29,2% και στοχεύει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της σύντομα.

    Going Up | Eurobank's stock price is trading at its best from 2016 low
    Η τιμή της μετοχής της Eurobank διαπραγματεύεται στα καλύτερά της επίπεδα από τα χαμηλά του 2016

    Ο ρόλος της Κύπρου

    Η τράπεζα έχει ήδη τη δική του θυγατρική στο νησί της ανατολικής Μεσογείου και θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο εξυπηρέτησης των νέων αγορών.

    «Έχουμε να παίξουμε έναν περιφερειακό ρόλο τόσο ως ελληνική τράπεζα, όσο και μέσω της κυπριακής θυγατρικής μας, λόγω της εγγύτητας που έχει η Κύπρος σε αγορές όπως η Ινδία, το Ισραήλ, το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία», εξήγησε ο Ιωάννου.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γραφείο αντιπροσωπείας «σε ορισμένες από αυτές τις χώρες».

    Ταυτόχρονα, η Eurobank θα ήθελε επίσης «κάποια στιγμή να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

    Η αποεπένδυση του ΤΧΣ

    Η τράπεζα έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξαγορά του μεριδίου που κατέχει το ελληνικό κράτος στη Eurobank.

    Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ελλάδας που ιδρύθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, κατέχει ποσοστό 1,4% στη Eurobank.

    Το fund έχει ανακοινώσει το σχέδιό του για αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες και η Eurobank προχωρά με τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση του μεριδίου χρησιμοποιώντας το ποσό που προορίζεται για διανομή μερίσματος το 2023.

    Το Bloomberg αναφέρει ότι τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσώπευαν το 33% των συνολικών κερδών του ομίλου στο τέλος Μαΐου, από περίπου 25% το 2022.

    Μέχρι τον Σεπτέμβριο η τράπεζα θα έχει οριστικοποιήσει τη στρατηγική της και από το νέο έτος θα ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης του επεκτατικού της σχεδίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Eurobank: Στις 31/7 τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου

    Eurobank: Περιοδεία σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

    ΤΧΣ: Τέλος εποχής για τις συμμετοχές του στις τράπεζες 



    ΣΧΟΛΙΑ